«Натівський чобіт» на Хрещатику. Як Україна святкувала 26-й День незалежності (фоторепортаж)

тема дня
«Натівський чобіт» на Хрещатику. Як Україна святкувала 26-й День незалежності (фоторепортаж)
Хрещатиком пройшли маршем військові країн НАТО

Приїзд міністрів оборони країн НАТО - головна фішка свята і меседж Москві

Цьогоріч необхідність військового параду на 26-й День незалежності України не викликала таких дискусій, як минулого. Найбільші суперечки точилися навколо можливого виконання гімну України екс-депутаткою Держдуми Марією Максаковою,  вдовою вбитого в Києві також російського депутата Дениса Вороненкова. Це, звісно, був би тролінг Кремля вищого рівня, але організатори від гріха подалі все ж відмовились від послуг оперної діви.

Особливістю сьогоднішнього параду стала символічна, зокрема, для північного сусіда, присутність на ньому  міністрів оборони США, Литви, Латвії, Естонії, Чорногорії, Польщі, Молдови, Туреччини та заступника міністра оборони Великобританії. Планувалась також участь міністра оборони Грузії, але той в останній момент скасував свою участь через масштабні лісові пожежі у Боржомській ущелині. Також у параді взяли участь більше двохсот військовослужбовців країн-партнерів України – «натівський чобіт» пройшовся Хрещатиком, що заздалегідь викликало істерію в російських мас-медіа.

Ще одна значна відмінність параду від тогорічного (і це скоротило його хронометраж) – військова техніка не проїжджала Хрещатиком, але була присутня в центрі міста. Ще напередодні, в День українського прапора, Петро Порошенко відкрив виставку техніки для глядачів.

Зранку президент з дружиною Мариною помолився за Україну в Софійському соборі поклав квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському і вшанував пам'ять героїв Небесної сотні.

Президент з дружиною вшанували пам'ять Героїв Небесної сотніПрезидент з дружиною вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні (фото прес-служби президента)

На парад традиційно зібрались політичні VIPи. Були помічені всі українські президенти, окрім, зрозуміло, Віктора Януковича. Його попередник Віктор Ющенко задумливо жував стеблинку чорнобривця.

Президенти України Віктор Ющенко та Леонід КучмаПрезиденти України Віктор Ющенко та Леонід Кучма

Прибув прем’єр Володимир Гройсман, який раніше за інших перших осіб привітав українців зі святом у «фейсбуці», з членами уряду.

Прем'єр міністр у супроводі Євгена КисельоваПрем'єр-міністр у супроводі телеведучого каналу

«Прямий», який стартував саме в День незалежності, Євгена Кисельова

Голова Верховної Ради Андрій Парубій в свою чергу «привів» на свято низку депутатів.

Керівництво держави та іноземні гостіКерівництво держави та іноземні гості

Із силовиків були помічені секретар РНБО Олександр Турчинов, генпрокурор Юрій Луценко, який про щось жваво спілкувався з міністром оборони США Джеймсом Меттісом, формальні зами Луценка – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький і військовий прокурор Анатолій Матіос, головний поліцейський Сергій Князєв та керівник Управління державної охорони та колишній міністр оборони Валерій Гелетей. Саме УДО забезпечувало безпеку керівництва держави та іноземних гостей. Мер Києва Віталій Кличко, відповідальний за головну вулицю країни, задумливо розглядав такий знайомий йому Хрещатик. Спецпредставник США по Україні Курт Волкер тримався дещо осторонь.

Бійці Управління державної охорони перевіряють автомобіль на безпеку можливого виявлення вибухових пристроївБійці Управління державної охорони перевіряють автомобіль на безпеку можливого виявлення вибухових пристроїв

Загалом, за даними начальника київської поліції Андрія Крищенка, на параді було 4 тисячі правоохоронців на дві тисячі глядачів. Порушень зафіксовано не було.

Почалося все з традиційного об’їзду і привітання міністром оборони Степаном Полтораком присутніх частин Нацгвардії, поліції, ветеранів АТО, військовослужбовців країн-партнерів, курсантів військових вузів.

Минулорчіний виступ Петра Порошенка на параді запам’ятався цитуванням Володимира Маяковського «Товарищ москаль, на Украину шуток не скаль». Цього разу теж не обійшлося без антиімперських ноток. Але на початку український президент не втримався прозвітувати про успіхи, яких вдалося досягти за цей рік.

«На двадцять шостому році Незалежності ми успішно завершили боротьбу за ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС. Щоб заблокувати цей процес, Москва доклала ще більших зусиль, ніж свого часу до зриву підписання самого договору. Є така приказка: «Собаки брешуть, вітер віє, а караван, наш український караван – іде». 1 вересня, угода набирає чинності і стає для нас дорожньою картою реформ. А дорога у нас одна – широкий євроатлантичний автобан, який веде до членства в ЄС та НАТО».

Угоду про Асоціацію та безвізовий режим Порошенко назвав «остаточним розривом з імперією». Відзначив глава держави і економічні успіхи – зростання ВВП та позитивні прогнози на майбутнє.  Він знову повторив свої слова, що найважче та найболісніше для України вже позаду: «З одним лише застереженням. Ми не знаємо, що в голові у «того, хто сидить за порєбріком» і посилає до нас тих, про яких сам каже «іх там нєт». Найменше, чого хоче Росія, так це успішної України. Наче вона взагалі ніякої України не сприймає. І тому в кремлівських «лабораторіях» то «Новоросію» видумують, то як-от зовсім нещодавно, проголосили «Малоросію». Замість Маяковського цього разу Порошенко цитував українського поета Павла Тичину: «Нехай собі як знають, божеволіють, конають, – а нам своє робить!».

Президент оголосив про присвоєння звань Героя України ще двом українським бійцям – оборонцям Авдіївської промзони лейтенанту Василю Тарасюку і капітану Євгену Лоскоту, який в 2014-му зупинив рух колони російських військ в бік Щастя і, потрапивши в оточення, підірвав себе.

Президент вручив Зірку Героя сину та матері капітана Євгена ЛоскотаПрезидент вручив Зірку Героя сину та матері капітана Євгена Лоскота

Після хвилини мовчання за загиблими на Донбасі під пісню «Пливе кача» Порошенко дав сигнал своїм внутрішнім ворогам. Президент нагадав, що в минулому розбрат коштував Україні втрати державності: «Я впевнений в тому, що нам вистачить розуму і сил, щоби політичну боротьбу всередині країни утримувати в межах європейських стандартів цивілізованих стосунків влади та опозиції. Щоби ворог не зміг підірвати нас із середини. Щоби «п'ята колона» і не думала підняти голови. Щоби отаманщина не руйнувала основ державності. Словом, щоби в політичному протистоянні ми самі себе не знищили».

По закінченню параду Порошенко пішов тиснути руки міністрам оборони стран-партнерів, а згодом на Банковій відбулась його зустріч з Джеймсом Меттісом. Власне, саме приїзд на захід високих гостей з-за кордону можна вважати головною фішкою сьогоднішнього свята, особливо на фоні нових консультацій щодо українського питання Вашингтона та Москви. А поки політики вели перемовини, Хрещатиком відбулася «Хода нескорених» за участю членів родин загиблих учасників війни на Донбасі та Героїв Небесної сотні. Його учасники пронесли портрети своїх родичів, нагадуючи, якою, власне, ціною далася Україні її нинішня незалежність.

Павло Вуєць, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: