НАЗК – повна бойова готовність. Хто поповнив команду Корчак і чого чекати від цих людей

Боротьба з корупцією
НАЗК – повна бойова готовність. Хто поповнив команду Корчак і чого чекати від цих людей
НАЗК укомплектовано

Головна інтрига - вже навесні спливає дворічний термін головування Корчак і комусь з членів доведеться її замінити

Конкурсна комісія з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції нарешті повністю укомплектувала НАЗК. Вперше за свою недовгу історію цей скандальний орган має визначений законом склад – п’ять членів. До голови Наталії Корчак, Олександра Скопича та Олександра Серьогіна приєднались голова Мелітопольської райдержадміністрації Олександр Мангул та колишній працівник Донецької прокуратури, а нині помічник адвоката Станіслав Патюк. Їхнє призначення ще має затвердити Кабмін.

Новачки

Олександр Мангул

Син Анатолія Мангула, який свого часу був головою Мелітопольскої міськради, міським головою Мелітополя, депутатом Верховної Ради третього скликання, працював в Мінпромполітики та Фонді держмайна.

Мангул-молодший народився 24 липня 1976-го року, у місті Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, закінчив Таврійську державну агротехнічну академію, здобувши кваліфікацію економіста. Також навчався у Національній академії держуправління при президенті, здобувши кваліфікацію магістра державного управління. З 1999-го по 2013-й роки перебував на різноманітних керівних посадах в Міністерстві економіки, потім недовгий проміжок часу працював заступником голови правління ПАО «Лисичанський склозавод «Пролетарій». 30 квітня 2015-го року очолив Мелітопольську райдержадміністрацію. Очолював Мелітопольську районну організацію «БПП-«Солідарність», але після вступу в дію закону про держслужбу, яким заборонялась партійність для держслужбовців категорії «А», призупинив членство в президентській силі.

Станіслав Патюк

Народився 31 жовтня 1977-го року в Донецьку. Закінчив Донецький індустріальний технікум, де отримав кваліфікацію техніка-механіка. Потім отримав і вищу освіту в Донецькому національному університеті за спеціальністю «Правознавство». Після закінчення університету у 2003-му році потрапив в органи прокуратури та був призначений помічником Мар’їнського міжрайонного прокурора, а в 2004-му був переведений старшим помічником прокурором Ленінського району Донецька. На різних посадах в Донецькій прокуратурі працював до грудня 2014-го року, коли звільнився з посади прокурора Авдіївки та подався в юридичний бізнес. У Патюка цікава декларація, в якій він зазначив квартиру в окупованому Криму та земельну ділянку в Донецьку, а його дружина володіє в Донецьку офісом, квартирою та підвальним приміщенням.

Повний комплект. Що далі?

Многостраждальне агентство, в яке було випущено стільки критичних стріл, пережило кілька відставок членів і перебувало у стані перманентної недокомплектації з самого початку. Ще після першого конкурсу з формування агентства від роботи в ньому відмовився депутат Віктор Чумак. Він пояснив це тим, що органу все одно не дадуть працювати. Та реальною причиною такого демаршу ймовірніше стало те, що Чумак, який намагався отримати роботу в НАЗК, зрозумів, що йому навряд чи вдасться при очолити агентство, а розмінювати мандат на статус рядового члена депутат не захотів.

Втім НАЗК все ж вдалося запустити в урізаному варіанті і обрати Наталю Корчак його головою. Вже по ходу роботи подали у відставку Руслан Рябошапка, а згодом Руслан Радецький. Вони відкрито конфліктували з Корчак і намагались усунути її з посади голови. Рябошапка заявляв, що Корчак вичерпала свій потенціал на посаді глави відомства, а Радецький називав події «загостренням» та «робочим процесом». Зовні НАЗК звинувачують в затягуваннні перевірок електронних декларацій і відсутності претензій з цього приводу до топ-чиновників. Грубо кажучи – у саботажі.

НАЗК — центральний орган виконавчої влади України зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику.

Створення Національного агентства було передбачене Законом України «Про запобігання корупції», прийнятим 14 жовтня 2014 року. Закон введений у дію з 26 квітня 2015 року.

Національне агентство з питань запобігання корупції має превентивну функцію, зокрема щодо перевірки декларацій державних службовців і стилю їх життя, розкриття будь-якої інформації з приводу фактів корупції чи зловживання посадою.

Середня заробітна плата голови агентства разом з преміями становила більше ста тисяч гривень на місяць. Відповідно до державного бюджету, у 2017-му році на діяльність Нацагентства планувалось витратити 162,8 мільйона гривень.

За конкурсом до складу членів НАЗК (замість Чумака) додався Серьогін, і воно лишилось в мінімально необхідній для прийняття рішень кількості – три члени. Для позитивного результату всі вони мали голосувати одноголосно. Три голоси для прийняття рішень потрібно і після доукомплектації агентства до п’яти членів, яка були обрані замість Рябошапки та Радецького, але тепер простіше буде збирати кворум.

Також «свіжа кров» в НАЗК, допоможе розвантажити старих членів комісії, які не встигали закривати всі напрямки і скаржились на велику зайнятість. «Серьогін нібито збирається тепер зайнятись напрямком антикорупційної політики, а двоє новачків мають узгодити обов’язки вже після призначення Кабміном», – розповідають джерела в агентстві.

Вже у березні Наталя Корчак має скласти повноваження глави НАЗКВже у березні Наталя Корчак має скласти повноваження глави НАЗК

Ще одна інтрига намічається вже навесні наступного року. В кінці березня спливає дворічний термін головування Наталі Корчак, при цьому вона не може виставляти свою кандидатуру вдруге, але ще два роки працюватиме рядовим членом (якщо сама не піде у відставку). Хто з діючих членів її замінить, поки незрозуміло. Поки виглядає так, що на Банковій можуть зробити ставку саме на новачка Мангула, який до цього перебував в президентській вертикалі і його політичній силі. Або на вже досвідченого і перевіреного Скопича, який у всіх внутрішніх конфліктах ставав на бік Корчак.

«Там залишаються Корчак та Скопич, які є абсолютно керованими, – зі скепсисом махає рукою  нардеп Віктор Чумак. – Тож у мене сумніви, що НАЗК з новими членами запрацює ефективніше».

Згоден з Чумаком його колега із парламентського антикорупційного комітету Юрій Дерев’янко: «Можна як завгодно комплектувати цей орган, але від цього його якість не зміниться. Якщо НАЗК за півроку не подало проти жодної людини з влади документів про порушення, то це означає, що воно повністю лягло під владу Я вже не говорю про професіоналізм голови цього органу – Корчак мала давно піти у відставку, але вона є головною особою, яка гарантує залежність цього органу Адміністрації президента».

Втім, нагадаємо, що у владі неодноразово висловлювали незадоволення діяльністю НАЗК. Міністерство юстиції навіть реєструвало законопроект, який передбачав принцип однооосібного  керівництва агентством та персональної відповідальності його керівника. Також законопроектом передбачалось введення інституту незалежного зовнішнього аудиту діяльності даного антикорупційного органу. Але поки у влади не дійшли руки щодо реформування агентства, результати роботи якого не задовольняло усіх.

Але принаймні тепер у НАЗК – «повний комплект». Конкурсна комісія виконала свою місію. І виправдати бездіяльність агентства нестачею робочих рук віднині – непереконлива справа.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: