Обмінний фонд. Хто вони, 23 росіянина, яких Україна готова віддати Путіну?

Російська агресія
Обмінний фонд. Хто вони, 23 росіянина, яких Україна готова віддати Путіну?
Історія про російського військового Віктора Агєєва, якого затримали на Донбасі, набула широкого розголосу завдяки його мамі Світлані, яка навіть зверталась до президента РФ Володимира Путіна

Якщо обмін полоненими таки відбудеться, він стане першим у 2018 році

На початку липня віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко назвала прізвища 23 росіян, яких Україна готова передати країні-агресору в обмін на українських політв’язнів. Заява українського високопосадовця пролунала після вкидання у ЗМІ інформації про нібито великий обмін в’язнями, який готується між Україною і Росією. Принаймні про це з посиланням на свої джерела повідомив головний редактор радіостанції «Эхо Москвы» Олексій Венедиктов.

Усе це відбувалось на тлі невдалих спроб українського омбудсмена Людмили Денісової відвідати бранців Кремля, візиту її російської колеги Тетяни Москалькової до України. Така активізація цілком може свідчити про те, що підґрунтя і ажіотаж, що ми тепер спостерігаємо, не випадкові. У разі, якщо обмін полоненими таки відбудеться, він стане першим у цьому році. Останній великий обмін відбувся 27 грудня 2017 року. Тоді з російських тюрем та в’язниць на окупованих територіях були звільнені 73 українці.

«Главком» з’ясовував, хто ж ті росіяни, яких Україна пропонує для наступного обміну.

Олексій Сєдіков

Народився у Севєродвинську (місто в Архангельській області). Був командиром взводу 7-ї бригади  сил угруповання терористичної організації «ЛНР». Українські військові 54 окремої мотопіхотної бригади захопили російського найманця у липні 2016-го поблизу села Троїцьке. Седіков був поранений у ногу. Затриманий заявив, що він лейтенант збройних сил РФ, стверджував, що приїхав воювати на Донбас добровільно разом зі своїм другом.

Навесні 2017 року був засуджений до 11 років тюремного ув'язнення за участь у терористичній організації та незаконному поводженні зі зброєю, передає «Медійна ініціатива за права людини» з посиланням на інформацію Генпрокуратури. Однак відповідне рішення суду в реєстрі судових рішень не доступне.

Ігор Кімаковський

Колишній викладач Санкт-Петербурзького державного аграрного університету. Українські військові затримали його у липні 2015 року на блокпості у Березовому, що на Донеччині. Причиною, за словами прикордонників стало те, що затриманий пред’явив їм «довідку снайпера «ДНР», щоправда на ім’я Артема Сергєєва. Пізніше військові встановили, що Сергєєв насправді є Ігорем Кімаковським, оскільки знайшли його російський паспорт. До лютого 2018 року затриманого тримали у СІЗО. А потім Красноармійський райсуд почав слухання його справи по суті, обвинувачуючи, зокрема, в участі у незаконному збройному угрупованні. Та дуже швидко виніс рішення. 18 травня суд… звільнив Кімаковського з-під варти, проте судові засідання продовжуються. Обвинувачений продовжує їх відвідувати. Хоче довести свою невинуватість і розраховує потрапити під обмін. Стверджує, що приїхав в Україну з гуманітарною місією. А те, що ним не цікавляться російські дипломати, не відвідують, не захищають, пояснює тим, що він не військовий, його ніхто в Україну насильно не відправляв, тому РФ не зобов’язана його захищати.

Віктор Агєєв

Україна вважає його учасником диверсійної групи. Був затриманий 24 червня 2017 року в районі села Жолобка (Луганська область). Тоді 93-я окрема механізована бригада Збройних сил України ліквідувала диверсійну групу ворога. Під час затримання не приховував, що є діючим військовослужбовцем Збройних сил РФ. Та за якийсь час після зустрічі із російським консулом відмовився від своїх свідчень. Новоайдарський районний суд обвинуватив його в участі у терористичній організації «ЛНР» і засудив до 10 років позбавлення волі.

Олександр Баранов

Громадянин України, військовослужбовець. Фігурант справи «кримських дезертирів». Під час агресії Росії в Криму перейшов на бік ворога. Був затриманий 20 листопада 2016-го  поблизу Чонгара на адмінкордоні з Кримом. Пізніше був засуджений на 13 років позбавлення волі за зраду і дезертирство. За останньою інформацією, утримується у СІЗО Миколаєва.

Максим Одинцов

Його затримали разом із згаданим вище Олександром Барановим. Він так само засуджений за дезертирство і зраду, Подільський районний суд у Києві позбавив його волі на 14 років.

Лариса Чубарова

Росіянка, яка 25 років мешкала у Харкові і мала посвідку на проживання в Україні. Її затримала СБУ 6 квітня 2015 року. Українське слідство вважає, що Чубарова під псевдо Тереза прибула до Харкова «для збору розвідданих». Була активною учасницею харківського Антимайдану, їздила до Слов’янська під час його окупації. Нібито входила до злочинного угруповання, яке очолював російський терорист Ігор Безлер. Сторона обвинувачення на суді стверджувала, що затримана була членом «МГБ «ДНР», брала участь в збройних операціях у складі угрупування «Восток», займалася підривною діяльністю на Харківщині. Київський райсуд Харкова обвинуватив її у посяганні на територіальну цілісність, в участі у незаконних збройних формуваннях та незаконному поводженні зі зброєю і засудив до 11 років ув’язнення з конфіскацією майна. За словами Олександра Шадріна, російська влада не поспішає підтверджувати її громадянство, що може ускладнити обмін. Захисник каже, що і родичі обвинувачуваної зверталися до російської сторони. «Складається враження, що росіянам байдужа Чубарова», - каже Олександр Шадрін, якого цитує Цензор.нет.

Олександр Валехідіс

Народився у Львові, жив у Мурманську, громадянин Росії. У відкритих джерелах про нього мало інформації, працював у структурах російського МВС. Після завершення служби і виходу на пенсію переїхав до Севастополя, що не завадило йому займатися бізнесом у Львові. Його затримали у цьому місті влітку 2014-го. За версією українських слідчих, затриманий збирав інформацію про те, скільки співробітників СБУ і хто саме мають вирушити на Донбас до зони бойових дій. Цікаво, що два роки тому тоді ще губернатор Севастополя Сергій Меняйло заявляв, що особисто попросить президента Володимира Путіна посприяти звільненню Валехідіса. 11 лютого Шевченківський райсуд Львова засудив його на 10 років позбавлення волі без конфіскації майна. До останнього часу обвинувачений утримувався у СІЗО міста Дніпро.

Сергій Єгоров

Громадянин Росії. Затриманий 14 квітня 2017 року під Новомиколаївкою Волноваського району. Обвинувачується у створенні терористичного угруповання, незаконному поводженні зі зброєю, а також у незаконному перетині державного кордону.

В’ячеслав Висоцький

Уродженець Харкова. Колишній офіцер ГРУ. У 2015 році отримав російське громадянство. Затриманий 6 квітня 2016 року на контрольно-пропускному пункті «Сеньківка». Засуджений за державну зраду. За інформацією з відкритих джерел, утримується у Лук’янівському СІЗО у Києві.

Руслан Гаджиєв

Уродженець і мешканець селища Левокумське у Ставропольському краї. Танкіст. Був затриманий 25 січня 2015 року під Санжарівкою. Брав участь у боях під Дебальцево, обвинувачується у знищенні українського танка. Під час допиту заявляв, що воювати до України поїхав замість ув’язнення, яке йому загрожувало у Росії за викрадення автомобіля. Суд в Україні присудив йому 15 років позбавлення волі.

Валерій Гратов

Колишній охоронець президента невизнаної «Придністровської молдовської республіки». Військовий інструктор. Його затримали у липні 2017 року під час спроби залишити територію України. Прикордонники виявили у нього підроблений паспорт. Українські спецслужби кажуть, що Гратова мали призначити заступником міністра держбезпеки невизнаної «ПМР».

Владислав Гречин

Громадянин Росії. Затриманий у березні 2016 року. СБУ вважає, що Гречин готував теракти в Одеській області. Обвинувачується у створенні терористичної організації, а також у незаконному виготовленні вогнепальної зброї.

Олег Доронін

Уродженець Нижньовартовська Ханти-Мансійського автономного округу Росії. Затриманий у липні 2015 року. За даними українських спецслужб, він був «розвідником козачого полку «ЛНР». Засуджений до 12,5 років ув’язнення за підготовку теракту, а також за статтею «планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни». Його утримують у місті Дніпро.

Валерій Іванов

Громадянин Росії, уродженець Архангельська. Приїхав на Донбас добровольцем. Служив у терористичному угрупованні «ЛНР». За даними сайту «Миротворець», у лютому 2015 року отримав закриту черепно-мозкову травму під час боїв у Станиці Луганській.

Ольга Коваліс

Громадянка Росії. Затримана разом з чоловіком Павлом Чорних 29 квітня 2015 року неподалік Маріуполя. Українські спецслужби переконані, що вона шукала військову інформацію для терористичного угруповання «ЛНР», формувала мережу інформаторів. За даними сайту «Миротворець», патронат над нею здійснює Олексій Грубий - колишній консул РФ в Україні, який зараз займається в МЗС РФ питаннями країн СНД, а також України. Коваліс обвинувачують у створенні терористичної організації.  Утримується у СІЗО Маріуполя.

Павло Чорних

Громадянин Росії, уродженець Санкт-Петербурга, чоловік вище згаданої Ольги Коваліс. Затриманий 29 квітня 2015 року. Обвинувачується у створенні терористичного угруповання. Утримується у СІЗО Маріуполя.

Василь Кусакін

Громадянин Росії, уродженець міста Якутськ. Стверджує, що на Донбас приїхав добровільно. Перебував у бандформуванні «Тайфун» військової розвідки терористичної організації «ДНР». У серпні 2017 року Новомосковський суд Дніпропетровської області засудив його до восьми років позбавлення волі, обвинувативши у підготовці теракту і незаконному поводженні зі зброєю.

Владислав Макаров

Громадянин України, уродженець Макіївки. Його затримали у березні 2014 року. Українські спецслужби вважають, що він збирав інформацію для російських спецслужб про новітню українську розробку – снаряд «Квітник». Суд засудив Макарова до дев'яти років позбавлення волі.

Євген Мефьодов

Громадянин Росії, уродженець міста Йошкар-Ола. Учасник трагічного протистояння другого травня в Одесі, активіст місцевого Антимайдану. Обвинувачувався у причетності до масових заворушень. Однак суд за цим обвинуваченням його виправдав. Проте після виходу на волю і організацію весною 2014 року автопробігу з російськими прапорами його знову затримали з обвинуваченням у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Денис Сидоров

Громадянин Росії, уродженець Москви. Затриманий 9 вересня 2016 року в районі Широкої Балки неподалік Горлівки під час перетину лінії розмежування. За інформацією українського Міноборони, Сидоров нібито добровільно здався і надав інформацію про російських командирів, які воюють на Донбасі. Обвинувачений у підготовці до організації теракту, плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни. Перебуває у Житомирській колонії №8.

Максим Сливко

Громадянин Росії. Затриманий у вересні 2015 році у Києві з обвинуваченням у підготовці теракту. Йому інкримінують незаконне поводження зі зброєю і підготовку до вчинення теракту. За інформацією з відкритих джерел нібито перебуває на підписці про невиїзд.

Євген Шаталов

Громадянин Росії, уродженець Краснодарського краю. Затриманий у січні 2017 року, коли їхав до дівчини у Маріуполь. Українському слідству затриманий розповів, що переїхав до Донецька ще до збройного конфлікту на Донбасі «шукати своє життя», передає ВВС. Він пояснює, що пішов в «ДНР» через важке матеріальне становище, але за два роки ніби полишив ряди цього терористичного формування. За даними сайту «Миротворець», Шаталов служив «у центрі бойового управління на пункті управління розвідки в Донецьку».

Анатолій Бусигін

Немає інформації


Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: