Одинокий Вовк. Кому потрібна безконтрольна енергетика?

Енергоринок
Одинокий Вовк. Кому потрібна безконтрольна енергетика?
Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк
Фото: День

НКРЕКП у кадровому тупику вдруге за останні кілька місяців

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, з 26 березня знову втратить кворум. На засіданнях регулятора ринку, обсяг якого дорівнює майже 500 мільярдів гривень у рік, не стане більшості голосів, необхідної для ухвалення будь-яких рішень. Про це журналістам повідомив глава Конкурсної комісії з вибору нових членів НКРЕКП Василь Котко. «Все тому, що два (з чотирьох діючих членів комісії, - «Главком») втратять свої повноваження», - сказав він. Як повідомляв «Главком», три місяці тому закінчився термін повноважень двох членів регулятора – Бориса Циганенка і Вікторії Морозової. Після цього президент призначив двох тимчасових членів, і з сьогоднішнього дня (26 березня) закінчується термін їхніх повноважень. За словами Котка, склад комісії покинуть Вікторія Морозова (її повноваження були продовжені указом президента) і Вадим Таратун.

Отже, в НКРЕКП залишиться лише два члени. Але згідно із законом у складі регулятора їх має бути сім, у тому числі й голова, а рішення ухвалюється більшістю голосів, тобто голосувати повинні одностайно щонайменше чотири члени.

Також минулої п’ятниці (23 березня) на засіданні Конкурсної комісії було оголошено рейтинг кандидатів на заміщення посад п'яти членів НКРЕКП.

У першу десятку цього рейтингу потрапили: Олександр Формагей, Олена Антонова, Дмитро Коваленко, Оксана Кривенко, Андрій Борисенко, Олексій Магда, Валерій Цаплін, Руслан Кайдаш, Євген Магльованний, Дмитро Олефір.

За словами Котко, 26 або 27 березня Конкурсна комісія планує провести наступне засідання, під час якого буде визначено остаточний список. Затримка зумовлена тим, що досі невідомо результати спецперевірки.  Після цього його передадуть на розгляд президентові, який повинен обрати зі списку п’ять нових членів НКРЕКП.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Конкурс на заміщення вакантних посад спочатку було оголошено 28 грудня 2017 року - з цього моменту мало б бути відраховано 45 календарних днів на збір документів від бажаючих взяти участь в конкурсі, а потім ще 30 днів - на проведення оцінювання. Тоді б список 10-ти кандидатів був би спрямований Президентові 12 березня, а відтак, у нього  було б в запасі  2 тижні, щоб визначитись з п’ятьма кандидатами.

Але цього не сталося через те, що, згідно з правилами та умовами проведення конкурсу, кандидати мали б надати копії своїх електронних декларацій за попередній рік, тобто, за  2016-й. Але з 1-го січня 2018 року Національне агентство з питань запобігання корупції  автоматично закрило форми декларацій за 2016 рік і кандидатам були доступні лише форми за 2017-й. Тому через технічні причини конкурс було перенесено на 10 січня (прийом документів завершився 23 лютого).

Подібна історія з паралічем НКРЕКП вже була в листопаді 2017 року, і тоді роль «гаранта енергетики» присвоїли президенту України.  Через втрату кворуму НКРЕКП, депутати розблокували роботу Комісії, надавши повноваження президенту самостійно, тобто поза конкурсом, призначити тимчасовий склад регулятора. Але відразу ж політики, громадськість та реформатори енергетичного ринку звинуватили президента у спробі знищити НКРЕКП як колегіальний орган – нібито з метою одноосібно ухвалювати рішення, вигідні олігархам.

У відповідності до закону «Про НКРЕКП» було створено Конкурсну комісію (по дві особи від президента та парламенту і одна особа від уряду). Склад остаточно затверджений 17 листопада 2017 року. Вона зобов’язана протягом 75 днів з моменту оголошення конкурсу вибрати нових кандидатів в члени НКРЕКП, подати їх на  розгляд президентові з розрахунку дві особи на одну посаду. І вже глава держави мав би обрати когось з них та призначити на посаду не пізніше місячного строку з дня внесення подання.

До Голови та членів регулятора, які перебувають на посаді на день набрання чинності Закону про НКРЕКП, президентом України застосовується ротація у такі строки:
  • три члени - не пізніше 6 місяців з дня набрання чинності Закону (26 травня 2017-го);
  • два члени - не пізніше 12 місяців з дня набрання чинності Закону (26 листопада 2017-го);
  • два члени - не пізніше 18 місяців з дня набрання чинності Закону (26 травня 2018-го).

Виконуючи норму закону, в березні 2017 року президент своїм указом №78/2017 від 23 березня затвердив план ротації членів НКРЕКП. Але своїх представників до складу Конкурсної комісії для обрання оновленого складу регулятора глава держави подав лише 17 листопада 2017р., знаючи, що вже з 26 листопада регулятор стає неправомочним. Схоже, цю ситуацію було спровоковано свідомо з метою, щоб потрібні рішення НКРЕКП ухвалювалися не колегіально, а одноосібно на користь основних гравців енергоринку.

Водночас конкурсну комісію з відбору нових членів НКРЕКП було сформовано зі значним запізненням. Лише 23 березня за підсумками двох співбесід вона оприлюднила рейтинг 47 учасників конкурсу. Але так і не змогла затвердити перелік 10 фіналістів, який подається президенту. Глава держави мав би протягом місяця на свій розсуд вибрати з них п’ять нових  членів Комісії. На думку експертів DiXi Group, серед тих кандидатів, які набрали найбільше балів, один кандидат потребує уточнення інформації.

Згідно з законом про НКРЕКП, посадовий оклад голови НКРЕКП – 50 розмірів  мінімальної заробітної плати (186,2 тис грн), члена НКРЕКП – 40 розмірів (148,9 тис. грн). Плюс до зарплати за відмінне виконання службових обов’язків - місячна або квартальна премія – не більше 50%  фонду посадового окладу за рік.

Під пильним оком громадськості

Громадський нагляд за перезапуском складу НКРЕКП здійснює громадська організація DiXi Group, використовуючи для цього лише  інформацію з відкритих джерел, електронні декларації кандидатів.  В оновленій версії аналізу учасників конкурсу (подано 51 заяву) повідомлялось, що рівень конкуренції складає 9,8 осіб на 1 місце.

З метою здійснення незалежного громадського контролю, активізації публічної дискусії експерти DiXi Group спробували оцінити доброчесність кандидатів. До уваги бралися критерії – у відповідності до обмежень, встановлених законом про НКРЕКП:

  • Відповідність витрат, майна та способу життя кандидата та членів його сім’ї задекларованим доходам.
  • Наявність потенційного конфлікту інтересів: чи мають кандидат та члени його сім’ї відношення до політики чи бізнесу, що у сфері регулювання НКРЕКП.

Якщо «накласти» дані DiXi Group  на перелік найвірогідніших претендентів (перші 10 позицій рейтингу Конкурсної комісії), то відповідно до оновленої оцінки (на 23 березня), перелік виглядає наступним чином:

Перелік кандидатів на заміщення посад п’яти членів НКРЕКП, які за розглядом Конкурсної комісії, набрали найбільше балів:

З коментарем DiXi Group

1. Формагей Олександр Леонідович - 176 балів

Зауважень до наданої інформації немає.

Працює заступником директора департаменту юридичного забезпечення та майнових відносин «Укргідроенерго» (державна компанія). Задекларовані сімейні доходи відповідають майну, також є інформація про заощадження та кошти на банківських рахунках.

2. Антонова Олена Олександрівна – 175 балів.

Зауважень до наданої інформації немає.

Працює в ДТЕК (холдинг Ріната Ахметова) на посаді менеджера департаменту з регуляторних питань. До цього 8 років працювала у групі компаній AES Україна (AES Corporation) на керівних посадах. Задеклароване майно відповідає сімейному доходу та вказаним грошовим активам.

3. Коваленко Дмитро Віталійович – 172 бали

Зауважень до наданої інформації немає.

Задекларований сімейний дохід відповідає майну.

Займає посаду начальника департаменту перспективного розвитку Відокремленого структурного підрозділу «Науково-проектний центр розвитку ОЕС» ДП НЕК «Укренерго».

4. Кривенко Оксана Олександрівна – 170 балів

Необхідне уточнення інформації в частині відповідності витрат і доходів.

Працює заступником директора Департаменту із регулювання відносин у нафтогазовій сфері НКРЕКП. Згідно з деклараціями за 2016 та 2015 роки, кандидат отримала загальний прибуток 892 тис. грн, з них подарунок у грошовій формі на 260 тис. грн (у цей час вже працювала в НКРЕКП). Коштів на банківських рахунках та у готівковій формі не декларувала. Тоді як у 2016 році придбано автомобіль за майже 550 тис. грн.

5. Борисенко Андрій Володимирович – 169 балів

 Зауважень до наданої інформації немає.

Задекларований загальний дохід подружжя майже 961 тис. грн., з них 505 тис. грн за основним місцем роботи та сумісництвом. Також задекларовано кошти на банківських рахунках та заощадження у готівковій формі.

Вказаний дохід підтверджує купівлю задекларованого автомобіля за 600 тис. грн у 2017 році. Також задеклароване майно - квартири за 1,6 млн та 1,2 млн грн, куплені відповідно у 2014 та 2016 роках, однак за цей період немає інформації про доходи.

Працює на посаді заступника генерального директора з питань перспективного розвитку та енергозберігаючих технологій ТОВ «Укренергоконсалтинг», яке ЗМІ  пов’язують з братами Ігорем та Григорієм Суркісами. Також у автобіографії кандидат повідомив, що протягом 2017-2018 років був членом Наглядової ради ПАТ «Запоріжжяобленерго» (вийшов зі складу) .

За сумісництвом працює професором в НТУУ «Київський політехнічний інститут» та є членом спеціалізованої вченої ради «Енергетичні системи та комплекси» в Інституті загальної енергетики НАН України.

6. Магда Олексій Іванович – 169 балів

Зауважень до наданої інформації немає.

Працює керівником проектів і програм у сфері нематеріального виробництва НЕК «Укренерго» (державна компанія). За сумісництвом є членом стратегічної ради громадського об’єднання «Київський інститут міжнародних досліджень». Задеклароване майно та заощадження у готівковій формі відповідають вказаному доходу.

7. Цаплін Валерій Іванович – 168 балів

Зауважень до наданої інформації немає.

Кандидат мав незначну кількість акцій «Полтаваобленерго» на загальну вартість 750 грн. Втім, як уточнив кандидат, розуміючи можливість конфлікту інтересів, продав акції через інвесткомпанію «АртКапітал» та надав відповідні копії документів членам Конкурсної комісії.

Працює директором департаменту стратегічного розвитку та планування у НКРЕКП. Задекларовані доходи відповідають майну. Також вказав кошти на банківських рахунках та заощадження у готівковій формі.

8. Кайдаш Руслан Юрійович – 166 балів.

Зауважень до наданої інформації немає.

Працює начальником управління цінової та тарифної політики у сфері електроенергетики та є заступником директора Департаменту із регулювання відносин у сфері енергетики НКРЕКП. Задекларовані сімейні доходи відповідають майну. Також вказані кошти на банківських рахунках.

9. Магльованний Євген Вікторович – 165 балів.

Зауважень до наданої інформації немає.

Працює директором Департаменту технічного регулювання енергоефективності в Держагентстві з енергоефективності та енергозбереження України. Задекларував сімейний дохід, що відповідає майну.

10. Олефір Дмитро Олександрович – 160 балів.

Зауважень до наданої інформації немає.

Заступник начальника оперативно-диспетчерського управління НЕК «Укренерго» (державна компанія). Задеклароване майно відповідає вказаному доходу, крім того вказано заощадження на банківських рахунках та у готівковій формі на загальну суму 180 тис. грн, $61 тис. та 7 тис. євро.

Дмитра Вовка звільнять у травні?

У травні цього року також завершується термін повноважень голови НКРЕКП Дмитра Вовка та члена комісії Руслана Машляківського. 

«Другий конкурс на нових членів вже оголошено (конверти відкриють 12 квітня – «Главком»). І Дмитро Вовк може подати свої документи на конкурс, якщо в нього є для цього законні підстави: п’ять років енергетичного стажу (на підприємствах енергетики чи житлово-комунального сектору) і два роки роботи на керівних посадах. Два роки у нього точно є»,  – зазначив «Главкому» Василь Котко. Він також звертає увагу, що відповідно до закону, нового голову вибиратимуть самі члени НКРЕКП.

Наталка Прудка, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: