Супрун запевняє, що в Україні достатньо ліків і засобів діагностики туберкульозу

Супрун запевняє, що в Україні достатньо ліків і засобів діагностики туберкульозу
В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун

Минулого року у 2,5 раза збільшено державне фінансування заходів проти туберкульозу

В Україні зараз достатньо ліків та спеціальних засобів діагностики туберкульозу, проте трансформація протитуберкульозної служби - єдиний шанс України подолати захворюваність на туберкульоз.

Про це заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

«З 2017 року у 2,5 раза збільшено державне фінансування заходів проти туберкульозу. У бюджеті на програму боротьби з хворобою передбачено близько 650 мільйонів гривень. Завдяки цьому сьогодні у повному обсязі доступні усі препарати та витратні матеріали для діагностики й лікування пацієнтів. У закладах по всій Україні є достатньо вакцини БЦЖ для дітей», - зазначила Супрун.

Проте мати ліки та вакцини не достатньо, додала вона.

«Потрібно також оновити методи надання допомоги. Як це роблять в усьому цивілізованому світі. Міжнародний досвід показав, що тривала госпіталізація пацієнтів - причина утворення у пацієнтів стійких до ліків форм хвороби. Потрібно лікувати пацієнта, а не утримувати в будівлі. Тому робимо зміни на первинці, щоб пацієнти, які не несуть загрозу інфікування для оточуючих, проходили лікування амбулаторно», - йдеться в повідомленні.

Також планується посилення ранньої діагностики.

«Ми не мусимо чекати, доки пацієнт прийде на флюорографію та вона виявить вже розвинену форму хвороби. Потрібно випереджати наслідки туберкульозу ще до того, як хвороба почала даватися взнаки. Ми хочемо, щоб у кожного сімейного лікаря була скринінг-анкета, за якою він визначатиме, чи є пацієнт у групі ризику. Якщо так, направлятиме його на додаткове обстеження. Аналіз мокротиння - сучасний метод діагностики, який дозволяє визначити збудника хвороби в організмі за дві години та за потреби одразу розпочати лікування», - стверджує Супрун.

У планах - продовження взаємодії з експертами, міжнародними партнерами та громадськими організаціями, щоб запровадити сучасні та ефективні методи боротьби з туберкульозом.

Нагадаємо, на початку березня Україна відновила використання болгарської вакцини проти туберкульозу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: