Від гречки і туалетного паперу до унітазів і телевізорів? Що українці «гребуть» у магазинах під час карантину

Торгівля
Від гречки і туалетного паперу до унітазів і телевізорів? Що українці «гребуть» у магазинах під час карантину

Чи спорожніють полиці магазинів через кілька тижнів? Ілюстративне фото

Представники торговельних мереж – про підсумки перших днів паніки і прогнози на найближчі тижні

Соцмережі рясніють дописами із фотографіями порожніх полиць супермаркетів та заповнених гречкою кошиків покупців біля кас. Представники торговельних мереж визнають: охоплені панікою українці справді розкуповують крупи, миючі засоби, цукор, сіль, дезінфектори та туалетний папір, але не лише це.

Чи надовго затягнеться карантин – наразі невідомо. «Главком» поцікавився у найбільших торговельних мереж, чи відчувають вони перебої з поставками товарів та чи бачать ознаки дефіциту продовольства.

Гречка, сіль, сірники…

Представники торговельних продуктових мереж у один голос відзначають вибух попиту на товари так званої соціальної групи: крупи – особливо гречка, рослинна олія, сіль, сірники. У «Метро Кеш енд Керрі» додали до цього переліку ще й цукор і питну воду. Водночас рітейлери переконують: товарів вистачить усім, гречки не бракуватиме. «Хочу переконати, що запасів достатньо і на складах, і в магазинах. Єдине питання – своєчасне оновлення асортименту на вітринах, інколи працівники фізично не встигають викласти товари на полиці. Перебоїв із поставками немає», – запевнив «Главком» керівник відділу корпоративних комунікацій корпорації АТБ Сергій Демченко. 

Проте затятим панікерам не у всіх магазинах вдасться закупити харчів на рік вперед. Так, торговельна мережа АТБ запровадила обмеження: в одні руки – не більше п’яти одиниць кожного товару. «По-перше, це пов’язано з тим, що спекулянти скуповують якісь товари, а потім за рогом утридорога їх продають. Оскільки люди в стані паніки, вони їх скуповують. По-друге, таким чином ми боремося зі штучним ажіотажем», – пояснили у мережі.

У «Фоззі Груп», якій належать зокрема продовольчі мережі «Сільпо» і «Фора», також запевняють: крупи та сіль не зникнуть з полиць. «Ми бачимо збільшення попиту на окремі групи товарів, але це очікувано та прогнозовано для нас, їх достатня кількість на складах, тому оперативно підвозимо до магазинів та заповнюємо полиці, щоб гостям усього вистачало», – запевнила «Главком» керівник департаменту корпоративних комунікацій «Фоззі Груп» Ніна Міщенко.

У популярній серед оптових закупівельників мережі «Метро Кеш енд Керрі» зізнаються: ледь встигають за попитом на найпопулярніші позиції. «Нині наші покупці роблять закупівлі на місяць-два вперед, але виробничі потужності наших постачальників усе ж мають свої обмеження. Тому наразі ми розглядаємо альтернативні джерела поставок, на які ми зможемо переключитися з метою безперебійного забезпечення», – розповіла «Главкому» комерційний директор мережі Олена Вдовиченко.

Українці полюбили молоко

Дещо зріс попит і на молочні продукти. За словами Сергія Вовченка, голови спостережної ради Milk Alliance Group of Companies (група компаній, що об'єднує підприємства з виробництва та реалізації основних видів молочної продукції. – «Главком»), замовлення мереж на масло, ультрапастеризоване молоко та ультрапастеризовані вершки зросли в середньому на 10%.

«Нині працюємо в штатному режимі», – запевнив він.

Водночас Вовченко не виключив, що будуть перебої із поставкою імпортної продукції, яка в останні роки заполонила вітчизняні торговельні мережі. Проблеми можуть виникнути з двох причин. «По-перше, доставка продуктів з Євросоюзу може бути ускладнена через зменшення виробництва, адміністративні обмеження, а також через відсутність необхідної кількості транспорту – уже зараз є факти відмови перевізників їхати до Італії, Франції, Іспанії. По-друге, таке можливо через падіння курсу гривні, коли імпортувати продукти стане просто не вигідно», – пояснив ситуацію «Главкому» Вовченко.

Імпорт сирів та ультрапастеризованого молока зменшитьсяІмпорт сирів та ультрапастеризованого молока зменшиться

На думку фахівця, в умовах порушення логістики та знецінення гривні імпорт сирів та ультрапастеризованого молока зменшиться, однак у цьому він вбачає позитивний момент для українського молочного бізнесу. «Це буде позитив для нас, вітчизняних виробників. Ми маємо усі технологічні та сировинні можливості замістити імпортну продукцію, хіба що за виключенням елітних та унікальних сирів», – визнав він.

Утім, представник галузі запевняє, що в найближчі місяці своїх молочних продуктів українцям точно вистачить. «Робота наших підприємств частково залежить від імпорту. Ми імпортуємо упаковку «ТетраПак» та «ЕлоПак». Нині ми маємо запас цієї упаковки десь на 2,5–3 місяці за нинішніх обсягів щоденного виробництва. Також імпортуємо заквасочні культури – їх також маємо достатній запас», – заспокоїв Вовченко. 

Проблеми для гурманів

Тож, очевидно, любителям італійської моцарели та запашної іспанської оливкової олії доведеться тимчасово відмовитися від своїх звичок. 

У «Метро Кеш енд Керрі» визнають, що можуть бути перебої із постачанням імпортованих продуктів. «У зв’язку із чергами на митно-прикордонних пунктах через додаткову перевірку всіх водіїв вантажного транспорту є вірогідність невеликих затримок», – розповіла комерційний директор мережі Олена Вдовиченко.

В АТБ зазначили, що намагатимуться запропонувати покупцям альтернативу: «У зв’язку з можливими проблемами із завезенням імпорту ми налагоджуємо постачання аналогічних продуктів вітчизняного виробництва».

У «Фоззі Груп» взагалі вирішили не поширювати тривожних очікувань і запевнили, що жодних перебоїв із поставками імпортних товарів не очікується.

Захист від вірусу та валютних коливань

А от мережа гіпермаркетів «Епіцентр», яка торгує широким спектром господарських товарів і за рішенням уряду має право працювати в умовах карантину, констатує зростання попиту на товари індивідуального захисту та дезінфекції. Мова про захисні маски, респіратори, гумові рукавички, антисептики, прилади знезараження приміщення та повітря, побутову хімію. А ще – на 100% зріс попит на ефірні олійки. «Вочевидь, попит на ароматичні олії пов'язаний з тим, що це натуральний противірусний та антибактеріальний засіб, який, на відміну від традиційних антисептиків, безпечний для дітей та людей похилого віку. Також виробники олій радять додавати їх під час вологого прибирання приміщення для дезінфекції», – зазначила Анна Бондарєва, директор напрямку «Деко» мережі «Епіцентр».

Крім того, у мережі відзначають зростання попиту на побутову техніку, зокрема великогабаритну та коштовну: холодильники, плити, комп’ютерну техніку. Крім того, зросли продажі сантехніки, керамічної плитки та дерева. У мережі цю динаміку пов’язують із валютними коливаннями. Люди вкладаються у суттєві покупки, які відкладались, аби врятувати свої заощадження.

В АТБ також відзначають зростання попиту на товари для гігієни – вологі серветки та туалетний папір. «Якщо попит на вологі серветки ще можна пояснити їх дезінфекційною дією, то ажіотаж щодо туалетного паперу наразі для нас – загадка», – зазначив керівник відділу корпоративних комунікацій корпорації Сергій Демченко. Хоча закордонні науковці вже знайшли пояснення і цьому явищу.


Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: