Давос контрастів. Мільярдери плачуть і багатіють

Тренди
Давос контрастів. Мільярдери плачуть і багатіють
Сьогодні розпочинається Міжнародний економічний форум у Давосі. Захід триватиме чотири дні. На офіційному сайті форуму стверджують, що очікується прибуття 2,5 тис. гостей – президенти та глави урядів, бізнесмени – керівники міжнародних корпора
фото: tanea.gr

Фінансова криза, на яку з року в рік не стомлюються скаржитися «давоські» мільярдери, не заважає їм шалено багатіти

Настрої на нинішньому Давосі знову тривожні. Напередодні експерти форуму представили доповідь щодо глобальних ризиків 2019 року, які обговорять цього разу. Для підготовки доповіді було опитано близько тисячі експертів. Найімовірнішою з глобальних загроз в короткостроковій перспективі опитані вважають «економічне протистояння» найбільших держав, про це заявили 91% опитаних. На другому місці опинилося «руйнування багатосторонніх торговельних угод і правил» (88%), на третьому – «політична конфронтація між найбільшими державами» (85%). До переліку найімовірніших загроз також потрапили кібератаки, поширення фейкових новин і втрата довіри до колективних договорів безпеки. Крім того, експерти форуму попереджають, що економічна політика, яка колись дозволяла суперникам отримувати взаємну вигоду в торгових відносинах, тепер «часто розглядається як інструмент стратегічної конкуренції».

Доказом того, що світова економіка має приводи для тривоги є і той факт, що Давос цьогоріч не відвідає президент США Дональд Трамп. Він минулого тижня скасував свій візит через шатдаун – часткову зупинку уряду США.  Засновник форуму Клаус Шваб розповів, що бачив Трампа незадовго до Різдва, і що президент США «дуже сподівався повернутися» у Давос. «Він був би цікавим партнером для дискусії. Але, звичайно ж, ми всі розуміємо – ми бачимо, що уряд не працює», – визнав Шваб.

З 22 грудня минулого року розпочалася процедура часткового припинення роботи уряду через відсутність фінансування. Однією з причин стали розбіжності щодо фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Лідери партій намагалися домовитися з Трампом про закінчення шатдауну, однак досягти домовленостей не вдалося. Трамп заявив демократам, що готовий допустити шатдаун на місяці або роки.

Офіційна тема цьогорічного Давоського форуму «Глобалізація 4.0: формування нової архітектури в епоху четвертої індустріальної революції». Термін четверта індустріальна революція охоплює насамперед нові технології: блокчейн, штучний інтелект, 3D-принтер, безпілотний транспорт тощо (фото: bitcoinmagazine.com)Офіційна тема цьогорічного Давоського форуму «Глобалізація 4.0: формування нової архітектури в епоху четвертої індустріальної революції». Термін четверта індустріальна революція охоплює насамперед нові технології: блокчейн, штучний інтелект, 3D-принтер, безпілотний транспорт тощо (фото: bitcoinmagazine.com)

Напередодні Давоського форуму-2019 авторитетне агентство Bloomberg пішло нетрадиційним шляхом. Його експерти проаналізували, як змінювалися статки заможних людей, які з року в рік збираються у Швейцарії, аби обговорити економічні проблеми і поскаржитися на кризові явища... «Девід Рубенштейн з 2009 року подвоїв своє майно. Джеймі Даймон збільшив свій чистий капітал більш ніж утричі, Стівен Шварцман збільшив  свої статки вшестеро», – робить висновки Bloomberg.

Це чудові показники, враховуючи економічні та політичні потрясіння минулого десятиліття, від Lehman Brothers (йдеться про банкрутство цього американського інвестиційного банку, який був одним з найкрупніших у світі фінансових конгломератів, - «Главком») до Brexit та правління Дональда Трампа. Статки десятків учасників форуму у Давосі 2009 року зросли на $175 млрд навіть за умов стагнації, з’ясували у Bloomberg.

Як зросли статки мільйонерів-учасників Давоського форуму-2009 за 10 років

Мільйонер

Індустрія

2009

(млрд)

2019 

(млрд)

Зміни 

(млрд)

Зміни

(%)

Мукеш Амбані

Переробка і маркетинг

$16

$43,8

$27,8

174

Марк Беніофф

Технології

$0,7

$6,5

$5,8

823

Майкл Делл

Технології

$9,2

$26,4

$17,2

187

Джеймі Даймон

Фінанси

$0,4

$1,5

$1,1

275

Білл Гейтс

Технології

$50,8

$94,5

$43,7

86

Джим Гуднайт

Технології

$5,9

$11

$5,1

86

Генрі Кравіс

Фінанси

$2,7

$5,9

$3,2

119

Руперт Мердок

Медіа

$3,2

$18,3

$15,1

472

Девід Рубенштейн

Фінанси

$1,3

$2,7

$1,4

108

Стівен Шварцман

Фінанси

$2,1

$12,3

$10,2

486

Джордж Сорос

Фінанси

$18

$7

-$11

-61

Марк Цукерберг

Технології

$3

$58,6

$55,6 

1853

Розрахунки чистого капіталу станом на 27 січня 2009 року та 17 січня 2019 року

Чистий капітал Джорджа Сороса знизився з 2009 року, оскільки він перерахував близько $18 млрд  на рахунки своїх фондів «Відкрите суспільство» за останні кілька років.

Джерело: Bloomberg Billionaires Index

Ці дані ілюструють поглиблення розриву між справді заможними, які складають 0,1% населення планети, і тими, хто не впливає на загальний стан економіки.

Тим часом Давос залишається популярним як ніколи. Очікується, що форум, а він цього року матиме назву «Глобалізація 4.0» – прийме 2,5 тис. осіб. Цього року Джордж Сорос проведе вечерю, на якій він виголосить промову. Також планують бути присутніми Білл Гейтс та співзасновник Carlyle Group Девід Рубенштейн, який має власну програму на телеканалі Bloomberg і чиї статки подвоїлися за останнє десятиліття.

Успіх мільярдера було важко передбачити десять років тому, коли на форумі через фінансову кризу панували острах та гнів. «Кожен, з ким я говорив, каже, що це – найпохмуріший форум у Давосі, ніж будь-коли, – розказав академік Кеннет Рогофф на зустрічі 2009 року. – Настрій у всіх був дуже пригнічений».

Однак збільшити свої статки, схоже, вдалося лише багатіям. Попри те, що в доповідях форуму неодноразово лунало, що нерівність – це один з головних чинників ризику для стабільного суспільства, роздвоєння світової економіки за останні 10 років тільки прискорилося. Для тих, хто мав невеликі статки, це було дуже складне десятиріччя.

Найкрупніші економіки світу демонструють дедалі більшу нерівність. Так, Bloomberg наводить порівняльну інфографіку, яка демонструє, наскільки за останні 8 років у світі збільшилась різниця між багатими і бідними. Цей показник коефіцієнт Джині, чим він вищий, тим вища нерівність.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: