Інститут у Польщі організовує дискусію про злочини Сталіна

Інститут у Польщі організовує дискусію про злочини Сталіна

Книга професора Нормана Наймарка «Геноциди Сталіна»

Приводом для дискусії стала книжка професора Нормана Наймарка «Геноциди Сталіна»

Інститут Пілецького організовує дебати, присвячені злочинам Сталіна. Зустріч відбудеться за участю істориків та юристів, а претекстом для дискусії стала книжка професора Нормана Наймарка «Геноциди Сталіна». Про це повідомляє Польське радіо.

Керівник міжнародних проєктів в Інституті Пілецького Ерик Габовський наголошує, що книжка є своєрідним оглядом трагічних наслідків правління лідера Радянського Союзу Йосипа Сталіна.

Починаючи зі злочинів скоєних у 30-тих роках, через Другу світову війну та повоєнний час, професор Наймарк представляє злочинну політику Сталіна як процес, систематичну дію протягом усього правління кремлівського диктатора.

«Для Нормана Наймарка особиста роль Сталіна є вирішальною як у політичному програмуванні незліченних вбивств, так і в спробі зрозуміти суть його геноцидного режиму», - вказує Ерик Габовський.

Предметом дискусії в Інституті Пілецького буде, серед іншого, аналіз злочинів, за які відповідав Сталін у контексті їх кваліфікації. «Чи Голодомор, Катинь, масові розстріли та депортації, польську операцію НКВС, - чи можна вважати ці злочини геноцидом? Якою була роль самого Сталіна у формуванні та керуванні цією злочинною політикою», - пояснює керівник міжнародних проєктів в Інституті Пілецького.

Під час дискусії також обговорюватимуть те, як на «імперію зла» дивляться американці, мешканці Західної Європи, і як оцінюють політику Сталіна мешканці Центрально-Східної Європи.

Дебати розпочнуться о 20.00 (за Варшавою), їх можна послухати за посередництвом zoom.

 Професор Стенфордського університету Норман М. Наймарк у своїй книзі «Геноциди Сталіна» порівнює сталінські злочини зі злочинами Гітлера та доводить, що геноцидом був не лише Голодомор 1932-33 років, а й «розкуркулення», кампанії проти неросійських народів, Великий Терор та інші масові вбивства і знущання.

 У 2010 році книга одного із найповажніших західних фахівців з історії радянської доби Нормана М. Наймарка побачила світ у видавництві Прінстонського університету в серії «Права людини та злочини проти людства». Менше ніж за рік її український переклад вийшов у Видавничому Домі «Києво-Могилянська Академія».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: