Європарламент позбавив недоторканності каталонського депутата

Європарламент позбавив недоторканності каталонського депутата
Каталонський політик Оріол Жункерас-і-Вієс

Мандат Жункераса-і-Вієса зупинений з 3 січня 2020 року

Президент ЄП Девід Сассолі оголосив про те, що каталонський політик Оріол Жункерас-і-Вієс, який був ув’язнений владою Іспанії за зловживання службовим становищем під час організації референдуму про незалежність Каталонії, втратив місце депутата Європарламенту.

Відповідна заява Девіда Сассолі оприлюднена на сайті Європарламенту.

«Відповідно до рішення Суду ЄС у справі Жункерас-і-Вієс (Junqueras i Vies),колишнього віцепрезидента Каталонії, мандати панів Жункераса-і-Вієса, Пучдемона-і-Казамажо (Puigdemont i Casamajо) та Коміна-і-Олівереса (Comіn i Oliveres) набули чинності з 2 липня 2019 року на основі офіційного оголошення результатів виборів компетентною владою Іспанії. Водночас, враховуючи рішення Центральної виборчої комісії (Іспанії) від 3 січня 2020 року та рішення Верховного суду (Іспанії) від 9 січня 2020 року, мандат Жункераса-і-Вієса зупинений з 3 січня 2020 року», – йдеться у заяві.

Президент Європарламенту зауважив, що за принципом прецедентного права та за рішенням Суду ЄС, Європарламент зобов’язаний врахувати без зволікання остаточне рішення компетентних судових органів влади країн-членів.

«Таким чином, на пленарному засіданні 13 січня 2020 року я зроблю оголошення про початок мандату трьох членів (обраних від Каталонії – ред.) з 2-го липня 2019 року та про зупинення дії мандату пана Жункераса-і-Вієса з 3 січня 2020 року. Я запрошу компетентну владу Іспанії швидко визначити ім’я нового члена Парламенту», – зазначив Девід Сассолі.

Нагадаємо, голову уряду Каталонії позбавили мандата.

Як повідомлялося, верховний суд Іспанії 10 січня офіційно звернувся до Європарламенту з проханням скасувати депутатську недоторканність колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона та його соратника Тоні Коміна.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: