Меморіал орлят у Львові: Дуда переповів розмову з Порошенком

Меморіал орлят у Львові: Дуда переповів розмову з Порошенком

Дуда попросив Порошенка втрутитися у справу Меморіалу орлят

Дискусія навколо кам’яних фігур левів Польського військового меморіалу у Львові («Цвинтар орлят») дійшла до президентів Польщі та України. Про це розповів очільник польської держави.

«Я попросив президента України Петра Порошенка втрутитися у справу Цвинтаря орлят та в інші питання», – сказав у четвер, 8 листопада, президент Польщі Анджей Дуда. Він додав, що це важкі питання, додатково пов’язані з політичними проблемами в Україні.

Коментуючи проблему довкола кам’яних фігур левів на Меморіалі львівських орлят, Анджей Дуда зазначив в ефірі телеканалу Trwam та Радіо Марія, що це дуже важка тема, пов’язана з «колишніми польсько-українськими боями (йдеться про Польсько-українську війну 1918-1919 років – ред.) та Цвинтарем орлят у Львові».

«Останнім часом це дуже важкі теми. Я неодноразово звертався щодо цих питань, бо їх є цілий ряд, до президента України Петра Порошенка. Я розмовляв з ним і просив його втрутитися у ці справи. На жаль, як ви бачите, наразі цієї реакції немає», – сказав президент Дуда. Він вважає, що це пов’язано також із внутрішніми політичними проблемами в Україні.

«Наскільки мені відомо, влада Львова має інші політичні погляди, ніж президент, а тому є проблеми в порозумінні. Є багато важких питань, які нас турбують, але які ми будемо реалізовувати. Це нелегка справа. Ми постійно робимо зусилля, але, як ви бачите, не все вдається», – сказав президент Польщі.

Нагадаємо, 28 липня група невідомих осіб спортивної зовнішності пошкодила щити, які закривають скульптури левів, на Меморіалі орлят у Львові.

Затримати вдалося лише одного зловмисника.

Польський військовий меморіал у Львові — так званий «Меморіал львівських орлят» (пол. Cmentarz Obrońców Lwowa — Цвинтар Оборонців Львова). Полеглі так звані «Львівські орлята», учасники боїв проти ЗУНР (1918–1919) та проти більшовиків (1920), були поховані на «Цвинтарі захисників Львова», що становить частину Личаківського кладовища.

Як відомо, повернення левів на Цвинтар Орлят у 2015 році призвело до політичного скандалу, оскільки перевезення здійснили з ініціативи польського міністерства культури без погодження з відповідними українськими органами влади. Відтоді скульптури стояли закриті дерев'яними щитами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: