США попросили Туреччину не перетворювати видатний собор на мечеть

США попросили Туреччину не перетворювати видатний собор на мечеть

Собор Святої Софії використовували як церкву протягом 916 років

Собор Святої Софії має велике духовне і культурне значення для мільярдів прихильників різних віросповідань у всьому світі, заявили у США

Посол США з питань міжнародної релігійної свободи Сем Браунбек звернувся до влади Туреччини із проханням зберегти собор Святої Софії у Стамбулі в його нинішньому статусі музею.

«Собор Святої Софії має велике духовне і культурне значення для мільярдів прихильників різних віросповідань у всьому світі. Ми закликаємо уряд Туреччини зберегти його як об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і підтримувати доступність для всіх у його нинішньому статусі музею», – написав посол у своєму Twitter.

Як відомо, 29 травня у храмі відбулося читання Корану. 1 червня президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що мусульманські богослужіння у соборі Святої Софії проводять за правом. За його словами, османи після завоювання Константинополя зробили храм ще красивішим, а не зруйнували його дощенту через релігійну ворожнечу, як робили їхні вороги з мечетями.

11 червня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу сказав, що дискусія навколо перетворення стамбульського собору на мечеть не є питанням міжнародних відносин.

Собор Святої Софії використовували як церкву протягом 916 років. 1453 року султан Мехмет II перетворив його на мечеть, коли Османська імперія завоювала Константинополь. Після реставраційних робіт в Османську епоху і додавання мінаретів собор Святої Софії став одним із найважливіших витворів світової архітектури. У роки Турецької Республіки будівля стала музеєм.

2019 року Ердоган говорив, що за вхід у Святу Софію туристи платять гроші, а перетворення храму на мечеть дасть змогу відвідувати його безкоштовно.

До слова, у середу, 24 червня, у кафедральному Михайлівському соборі у Черкасах відбулося прощання з митрополитом Московської церкви в Україні Софронієм.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: