Парламент Іраку взяли штурмом сотні демонстрантів

Парламент Іраку взяли штурмом сотні демонстрантів
До будівлі парламенту Іраку прорвалися протестувальники
фото: ЕРА/UPG

Сотні прихильників шиїтського лідера Муктади ас-Садра протестують проти призначення прем'єром його суперника

У Багдаді сотні прихильників шиїтського лідера Муктади ас-Садра у середу прорвалися до будівлі парламенту. Про це пише BBC.

Прихильники ас-Садра протестують проти планів призначити прем'єр-міністром країни його суперника Мохаммеда ас-Судані, якого вважають ставлеником Ірану.

27 липня Ірак побив власний антирекорд – 290 днів без повноцінного уряду. Попередній рекорд, 289 днів, було встановлено у 2010 році.

«Рух садристів» на чолі з ас-Садром набрав відносну більшість голосів на виборах торік у жовтні, але до влади прийти досі не зміг. Переговори про формування нового кабінету опинилися в глухому куті через непримиренність сторін, насамперед через шиїтські та курдські угруповання.

Зазначимо, будівля парламенту розміщена у знаменитій «Зеленій зоні» Багдада, що ретельно охороняється, але охорона не змогла зупинити натовп, попри те що поліція застосувала сльозогінний газ і водомети.

Через відсутність повноцінного уряду Ірак залишився цього року без затвердженого бюджету, а його інфраструктурні проєкти та реформи – без фінансування.

Прихильники Муктади ас-Садра вже вдиралися до парламенту під час заворушень у 2016 році.

У 2019 році в Іраку спалахнули набагато серйозніші заворушення – маси протестували проти корупції, безробіття та бідності. Тоді загинули сотні людей.

До слова, Саудівська Аравія та Ірак нарощують об’єми постачання нафти в Європу на тлі поступової відмови європейців від російських енергоносіїв.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: