Погрози Кремля консолідують українське суспільство

Погрози Кремля консолідують українське суспільство

Янукович хоче до Європи на своїх умовах. Чи завадить йому Москва?

Для президента Януковича євроінтеграція має бути результатом затятої торгівлі – ми десь поступимось, вони також, навіть заплющуючи очі на те, що Юлія Тимошенко продовжує сидіти, – вважає Олександр Сушко, науковий директор київського Інституту євроатлантичного співробітництва.

Чи влада України вже визначилася щодо підписання у Вільнюсі Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, на листопадовому саміті?

Тут не існує однозначної відповіді. Президент Віктор Янукович і його оточення очевидно до цього прагнуть, гарячково працюючи над українськими законами, що адаптують їх до законів ЄС, значно активізувалась дипломатія…

Чи все в порядку?

Однак, існує ще важливе «але»: Янукович думає про зближення з Європою на своїх умовах. І тут починаються сходи. Ключовим залишається питання звільнення ув’язненої на 7 років Юлії Тимошенко. Брюсель твердо наполягає на найшвидшому звільненні колишнього прем’єра , але це не входить у плани Януковича.

Як вже не раз повідомлялося, начебто, він має намір відправити Тимошенко на лікування до Німеччини, і це ще напередодні вересневих виборів до Бундестагу, аби зробити приємний подарунок канцлеру Ангелі Меркель – посприяти їй в утриманні влади і заслужити на її вдячність.

Про це лише говорять. Янукович, принаймні, тепер навіть не думає випускати Тимошенко. Мабуть, Європа не розуміє логіки Банкової. Брюссель вважає, що членство в ЄС, чи, як у нашому випадку, Асоціація, є нагородою за реформи, розвиток демократії. Кандидат отримує домашнє завдання, виконує його і… перед ним відчиняються двері до Євросоюзу. А для Януковича наша євроінтеграція має стати результатом затятої торгівлі – ми десь поступимось, вони також, навіть заплющуючи очі на те, що Юлія Тимошенко продовжує сидіти у в’язниці. Це для нього надзвичайно важливо.

Чому?!

Скажемо так, що Банкова ставить перед собою важливу мету: підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Але переслідує й інше завдання – утриматися біля влади після президентських виборів 2015 року. Бо якщо впровадяться європейські порядки – свобода діяльності опозиції, незалежність судів, обмеження корупції – скоротяться можливості впливу Банкової на результат виборів. Те, що добре для суспільства, не зовсім на руку правлячій верхівці України. Звідси й родом постійні спроби торгівлі з Брюсселем.

Становище Януковича ускладнює й тиск Москви. Кремль робить все можливе, аби втягнути Україну до Митного Союзу і запобігти її зближенню з Європою.

Росія протягом кількох днів блокувала свій кордон для українських товарів, читаючи українцям лекцію про те, що на них чекає після підписання Угоди з ЄС: коли увійдуть до європейської зони вільної торгівлі, їхній товарообіг з Росією буде регулюватися на тих самих засадах, які нині обов’язкові для європейських країн. Але така тактика обернулась збитками проти самої Москви. Багато українців не проти зближення з Росією і приєднання до Митного Союзу, але – як свідчать останні опитування громадськості – українці алергічно реагують на брутальний тиск з боку росіян; їхній проросійський ентузіазм слабшає, а погрози з Росії консолідують українське суспільство. Юрій Луценко, керівник МВС в уряді Юлії Тимошенко, а нині опозиціонер і донедавна політичний в’язень, зазначив, що тепер ми повинні об’єднуватися навіть з «нашими політичними гангстерами», мав на увазі Януковича і його оточення, аби «боронити незалежність держави».

Москва вважає, що економічні санкції зможуть схилити Україну на коліна, втягнути в кризу. Поглибити безробіття і переконати, що зближення з Європою буде для неї згубним.

І це дуже добре, що так тупо мислить. Очевидно, що Москва багато може, але забула, що не лише Україна залежить від неї, але й вона дуже залежить від України. Заблокувала кордон для українських товарів митним контролем. Ми можемо зробити те ж саме і перевіряти кожен кубічний метр газу, що тече на захід нашими трубопроводами. Самовдоволена Москва не помічає, що лякаючи українців , вона налаштовує їх проти себе.

Росія, схоже, має цілу програму протидії зближення України з Європою. Тижневик «Дзеркало тижня» недавно оприлюднив план таких акцій.

Документ народився, але не Кремлі, як стверджує газета, а швидше в Україні. Маємо тут кілька організацій, які пропонують Росії широку гамму антиєвропейських послуг…

Хочуть вислужитись?

Не лише це. Розраховують на те, що Росія надсилатиме їм гроші, котрі виділила на протидію європеїзації України. Судячи з досвіду часів Помаранчевої революції, це можуть бути солідні кошти. Зараз за них змагаються комуністи, які підготували проведення референдуму проти Угоди про Асоціацію з ЄС і колишній глава президентської адміністрації Віктор Медведчук, що створив проросійську організацію «Украинский выбор»

Тож, які тепер шанси на Угоду з ЄС?

Реально 50 на 50.

-- Україна щезне для Росії?

Прісновідомий російський націонал-шовініст Сєргєй Глазьєв, економічний радник Володимира Путіна, повідомив, що Україна, інтегруючись з Європою, «перестане бути стратегічним партнером Росії», бо «зникне як суб’єкт міжнародного права»: «Київ не зможе зробити навіть кроку в нашому напрямку, якщо Євросоюз йому цього не дозволить. Не розуміємо, чому Україна добровільно віддає свій суверенітет Брюселю, відмовляючись від співпраці з нами на паритених умовах».

Москва робить все можливе, аби схилити українців до відмови від плану євроінтеграції, втягуючи їх до Митного Союзу за участі Білорусії, Казахстану та Росії, а в майбутньому – до Євразійського економічного союзу, який має стати пострадянською копією ЄС. Лякає, що отримавши спільну з Європою зону вільної торгівлі Україна втратить право на безмитний експорт товарів в Росію. Нині українці там мають 23,7% експорту, заробляючи майже 18 мільярдів доларів щороку. Запровадження мита і посилення митного контролю може означати для них величезні втрати, закриття фабрик, ліквідацію робочих місць. Росіяни вже провели своїм сусідам показову лекцію того, що на них очікує: російські митниці з 14 серпня протягом тижня з особливою ретельністю, при цьому показово мляво, перевіряли весь український транспорт з України, фактично блокуючи кордон.

У понеділок керівники урядів обох країн мали робочу зустріч під Москвою і говорили про те, як Асоціація України з ЄС відіб’ється на взаємних стосунках. Російський заступник міністра економічного розвитку Олексій Ліхачов застеріг, що його країна може запровадити кількісні обмеження на українські товари, попередню митну оплату, а також ускладнити митні процедури.

У Росії мало хто звертає увагу на те, що торгова війна з сусідом може зашкодити насамперед їй самій. Про це застерігає «Независимая Газета», пишучи, що російська економіка вже нині балансує на межі рецесії, а блокада України може закінчитись справжнім занепадом.

Публікацію «Wyborcza.pl» переклав Володимир Олійник

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: