На очах українських спецслужб «Моссад» викрав «представника ХАМАС»?

Україні може загрожувати міжнародний скандал

У п’ятницю речник Хамасу закликав українську владу розслідувати зникнення мешканця Сектора Газа, технічного директора єдиної в регіоні електростанції Дірара Абу-Сісі, повідомила агенція The Associated Press. За словами речника, якщо підтвердиться той факт, що Абу-Сісі був викрадений ізраїльськими спецслужбами та знаходиться в Ізраїлі, українська влада має «розкрити факти». Тобто відповісти, як так сталося, що з території України могла зникнути людина, до вивезення якої можуть бути причетні спецслужби іншої держави?

Як це було

Директор електростанції Гази, палестинський інженер Дірар Абу-Сісі прибув до України в середині січня з метою отримати посвідку на проживання і у подальшому переселитися в Україну разом зі своєю сім’єю – дружиною та шістьма дітьми. Однак, він зник за невідомих обставин у ніч на 19 лютого прямо з потягу сполученням Харків-Київ.

Дружина зниклого, громадянка України Вероніка Абу-Сісі, яка прийняла іслам, одружившись з ним, звинувачує ізраїльську спецслужбу «Моссад» у викраденні чоловіка, котрий, за її словами, ніяким чином не пов’язаний з політикою та тероризмом. Тим часом, як повідомляють міжнародні інформаційні агенції AP та Ройтер, посилаючись на джерела в недержавних правозахисних організаціях Ізраїлю, Дірар Абу-Сісі, починаючи з 19 лютого, перебуває під слідством у ізраїльській в’язниці.

Водночас ізраїльські офіційні структури утримуються від коментарів, посилаючись на судове рішення про нерозголошення інформації. Першим про подробиці події повідомив на свому ресурсі американський блогер-правозахисник єврейського походження Ричард Сільверстейн, якого називають «ізраїльським Вікіліксом».

Міжнародні кореспонденти не виключають, посилаючись на джерела в Секторі Газа, що Абу-Сісі може бути пов’язаний зі структурами Хамас, а викрадення відбулось не без співпраці з українськими спецслужбами. А представник верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Максим Буткевич напряму стверджує, що Абу-Сісі був викрадений ізраїльськими спецслужбами за допомогою українських колег.

Справді, враження таке, що після вбивства Георгія Гонгадзе, яке сполошило Україну у 2000 році, жодна справа не зазнавала такого узгодженого приховування від ЗМІ з боку влади. Протягом тривалого часу автору цих рядків не вдалося отримати жодних коментарів від прес-служби СБУ. А представники прес-служби МВС, з якими пощастило зв’язатись, також не дали пояснень. Начальник воєнізованої охорони Південної залізниці сказав, що справа знаходиться поза його компетенцією, оскільки його служба займається охороною виключно вантажів. Неодноразові спроби зв’язатись із транспортною міліцією, яка розслідує справу зазнавали краху через телефони, які не відповідали.

Також Вероніка, дружина зниклого, попросила зачекати до 9 березня, і тільки в цей день почала спілкуватись із пресою про перебування чоловіка в ізраїльській в’язниці.

Свідчення дружини

«Мене просили у МВС України, в уповноваженого Верховної Ради з прав людини, представництві ООН в Києві та навіть у Посольстві Палестини, куди я зверталась, утриматись від коментарів до 9 березня, якщо я хочу побачити свого чоловіка. Я виконала своє зобов’язання, але чоловіка не побачила, тому мені зараз нема чого втрачати.»

З цієї фрази вона почала нашу розмову. Ось стисло, що вона повідомила:

- 20 лютого я була у Секторі Газа. Коли мені повідомили, що Дірар зник, я вирішила негайно їхати до України, щоб допомогти у його пошуках. У ті дні відбувалась відставка Мубарака та закриття кордонів. Мені довелось через тунель добиратись на територію Єгипту, потім через Каїр до Стамбулу і нарешті до Києва.

Востаннє я розмовляла з чоловіком 27 лютого, коли він подзвонив і повідомив, що знаходиться у ізраїльському місті Петах-Тиква під арештом. А до цього я чула його голос востаннє по телефону 19 лютого і він казав, що поспішає на потяг до Києва. З потягу він зник близько першої години ночі.

Коли він зник, у нього було два мобільних телефони. Один із них по сьогодні приймає СМС, його то вмикають, то вимикають. Приватний слідчий зафіксував дзвінки з нього через роздруківку неподалік від адреси вул. Жилянська 85 у Києві. Цю інформацію ми надіслали до міліції. Я придбала відеокамеру та диктофон, щоб вести власне розслідування. До речі, представники транспортної міліції дуже халатно поставились до цього питання, неохоче приймали в мене заяву про зникнення чоловіка. Придставники СБУ взагалі від мене майже тікали, а в МЗС повідомили, що не будуть захищати чоловіка, тому що він не є громадянином України.

Потім 21 числа сестра Дірара в Газі отримала СМС з його мобільного, де нібито він англійськими літерами російською повідомляє для мене, що в нього проблеми, та йому потрібно «залягти на дно» і він від’їжджає до Саудівської Аравії з метою паломництва. По стилю я точно знаю, що це писав не він.

10 березня мені подзвонила із Ізраїлю його громадський захісник, яка через перекладача повідомила про рішення суду продовжити термін перебування під арештом, але не пояснила за якими звинуваченнями він перебуває під слідством.

Представництво ООН в Україні рекомендує мені співпрацювати з незалежним ізраїльським адвокатом Смадар Бен Натан.

Я зараз перебуваю у Києві. Моя мама мешкає у Києві, а шестеро моїх дітей залишились в Газі, там також живе моя сестра, яка одружена з палестинцем. Мені дуже важко пояснити дітям куди з демократичної країни зник їх батько.

Я ніколи не була в Ізраїлі, але поважаю цю країну. Багато моїх однокласників з Луганську та навіть моя вчителька переїхали туди і ми деколи спілкуємось з ними телефоном та Інтернетом.

Я припускаю, що причина викрадання мого чоловіка в тому що від є головним технічним співробітником, він мозок єдиної в Газі електростанції, яка є стратегічним об'єктом та можливим об'єктом шантажу з боку уряду Ізраїлю. Мій чоловік жодним чином не пов’язаний з Хамасом, терроризмом та політикою. У нього в житті два захоплення – робота та сім’я. Я дуже хочу, щоб він повернувся до родини.

Замість висновків

Історія зі зникненням в Україні мешканця Сектора Газа в першу чергу ставить питання до українських спецслужб: чи знали вони про цю операцію? Якщо відповідь буде ствердною, міжнародного скандалу просто не оминути…

P.S. Учора увечері Служба Безпеки України розповсюдила заяву, у якій сказано, що у СБУ немає даних про те, що громадянин Палестини Дирар Абу-Сісі знаходиться в Ізраїлї, але СБУ хоче отримати підтвердження чи спростування цієї інформації. «СБУ проинформирована об исчезновении в Украине палестинского гражданина Дирара Абу-Сиси. На данный момент инцидент расследуют органы Министерства внутренних дел Украины. На сегодня мы не имеем официального подтверждения о нахождении на территории Израиля этого гражданина, - сообщили агентству «Интерфакс-Украина» в пресс-центре СБУ. - Также мы намерены обратиться к представительству ООН в Украине с просьбой предоставить подтверждение или опровержение информации, которую высказал в комментариях СМИ советник по вопросам общественной информации регионального Управления Верховного комиссариата ООН по делам беженцев (УВКБ ООН) Максим Буткевич о том, что гражданин Палестины был якобы выкраден и нелегально транспортирован с территории Украины».

ФОТО - АР

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: