«Укроп» зливає Корбана?

«Укроп» зливає Корбана?

Партія, яка продемонструвала непогані результати на місцевих виборах, переживає перший скандал

Партія «Укроп», яка продемонструвала непогані результати на місцевих виборах, переживає перший скандал в своїй недовгій історії. Поки він не набув гострої фази, проте Політрада партії, користуючись тим, що її голова Геннадій Корбан знаходиться в СІЗО та обвинувачується в низці злочинів, провела засідання на якому обрала нового голову – Дениса Борисенка. З формулюванням, що він буде тимчасовим головою, доки Корбан не вийде на волю. Проте Корбан та близький до нього нардеп Андрій Денисенко не погодилися з таким рішенням політради. Корбан запевнив, що ніяких заяв не писав і залишається лідером партії, а Денисенко закликав політраду відмінити своє рішення. Цього понеділка президія політради дійсно зібралась, але не поновила колишнього голову на посаді, а обмежилась порожньою заявою про тиск влади, політичне ув’язнення Корбана та знищення опозиції. Особливо було відмічено, що обрання нового голови політради «мало виключно технічний характер». Тож хоча Корбан досі вважає себе головою партії, формально він лишається лише членом політради, а справжні повноваження – у Борисенка. Останній – не дуже відомий до цієї історії депутат Київської облради і колишній помічник нардепа шостого скликання Святослава Олійника. Раніше він опікувався партією Олійника «Україна майбутнього», але після того як проект був заморожений, подався до лав новоствореного «Укропу». Сам Борисенко всіляко відхрещується від великих амбіцій і наполягає, що він лише функціонер.

Але в кого амбіцій не займати – так це в Корбана, який тільки нещодавно подався в політичні діячі зі свого досить специфічного бізнесу. Проте джерела з його оточення кажуть, що похід в політику запаморочив йому голову і колишній «бізнес-конфліктолог» почуває себе під впливом нового оточення ледь не новим Нельсоном Манделою. Тому і його реакція на відсторонення з посади голови була така ревна. Хоча з самого початку «Укроп» принципово презентувався як партія нелідерського типу і було анонсовано, що її лідери будуть проходити ротацію і регулярно змінюватись. Логіка Корбана може полягати ще й в тому, що статус голови партії допомагає йому представляти процес проти себе як політичний. Проте об’єктивно його фігура не зовсім того рівня, на якому була Юлія Тимошенко для опозиції загалом в момент свого ув’язнення.

Корбан – далеко не єдиний акціонер «Укропу», який фактично створювався як корпоративний проект групи «Приват». Більш того, його однопартійці (не на диктофон) дорікають, що він зіпсував імідж партії сумновідомими виборами в Чернігові і не спромігся провести фракцію «Укропу» в Київраду (хоча в ту Київську облраду партія пройшла). В порівнянні з результатами, які показав «Укроп» на тій же Волині, де партія зайняла перші місця і в міськраді, і в облраді, – це повний провал. За інформацією джерел «Главкома», ініціатором зміни керівника «Укропу» став саме Ігор Палиця – колишній депутат, а нині голова Волинської облради. І діяв він не без санкції головного спонсора «Укропу» Ігоря Коломойського, якого почало турбувати, що його дітище перетворюється в партію однієї людини, причому дуже проблемної. Зміна акцентів вже помітна на головному рупорі «Привата» – телеканалі «1+1»: якщо раніше репортажі про затримання і суд над Корбаном відкривали випуски ТСН, то зараз ця тема відійшла на другий план.

Прокуратура ж в своїх заявах відверто намагається ув’язати махінації, в яких звинувачують Корбана, з фінансуванням «Укропу». Дійшло вже до того, що прокурори дорікають Корбану… великими витратами на виборчу кампанію «в важкі для країни часи». Звісно, що рахувати чужі гроші – це не справа прокуратури, але в «Укропі» можуть міркувати, що і так не ідеальний імідж Корбана кидає все більшу тінь на перспективну партію. До того ж його фігура давно викликає особисте несприйняття у президента Порошенка, з чим і пов’язують розгорнуті силовиками досить недолугі «політичні репресії».

Корбан сам не раз заявляв про те, що з Банкової йому настійливо радили виїхати з країни, і не ліз за словом в кишеню, характеризуючи Порошенка. В той час, як той же Коломойський намагається налагодити відносини з Порошенком і дуже акуратно коментує процес над своїм соратником (в стилі «це все реакція влади на результат «Укропу», але треба домовлятись»). Конфліктний Корбан на чолі партії, вочевидь, йому заважає. Але на словах всі «укропівці» демонструють солідарність з однопартійцем і навіть ставлять питання його ув’язнення перед Радою Європи.

Окрема тема – нардеп Андрій Денисенко, який і роздуває ситуацію з «переворотом» в «Укропі». «Прихильники національної ідеї і справжні патріоти ніколи не змиряться з заміною Корбана на помічника Царьова», – написав він в «фейсбуці», хоча Борисенко і спростовував інформацію, що працював з одіозним регіоналом і сепаратистом Царьовим. Цікаво, що інформація про «помічника Царьова» була вкинута через скандального нардепа-«радикала» Ігоря Мосійчука, який не приховував приятельських відносин з Корбаном. Саме він направив відповідний депутатський запит в апарат парламенту. Але повернемося до Денисенка. Дехто в «Укропі» підозрює його в подвійній грі: мовляв, він спеціально мусує цей внутрішній конфлікт, щоб збити партійні рейтинги. Мета – створити кращі умови задля старту нового проекту Дмитра Яроша, який буде ділити з «Укропом» одне електоральне поле. Денисенко з Ярошем свого часу був в «Правому секторі» і навіть захищав провідника від звинувачень в розкраданні грошей української діаспори, так що не виключене їхнє нове возз’єднання. Підозри однопартійців про те, що «Укроп» може розглядатись Денисенком як тимчасовий варіант, ґрунтуються на його багатій партійній біографії, де, окрім «Правого сектору», є і ПРП, і «Свобода», і «Блок Порошенка», від якого він балотувався в парламент. Також до тих, хто «сіє смуту», деякі «укроповці» відносять журналістку Світлану Крюкову, яка фактично працює консультантом Корбана і активно коментує суд над ним.

Одне можна сказати точно – зайві скандали «Укропу», в який вже було вкинуто стільки ресурсів, зараз точно ні до чого. Розуміє це і новий «технічний» голова партії. В інтерв’ю «Главкому» Денис Борисенко дуже обережно обходить цю тему і сподівається, що як тільки Корбан отримає «повну інформацію», його думка щодо зміни голови політради зміниться. А всі розмови про розкол партії називає звісно ж провокаціями влади.

-- «Коли ми розтлумачимо Корбану, що і як робимо, тоді його думка зміниться»

Проясніть взагалі ситуацію, яка наразі склалася в партії.

У нас дійсно є труднощі, які штучно створені владою. Геннадій Корбан – у політично вмотивованому ув'язненні, з боку каральної системи лунають брехливі звинувачення, час від часу виникають й інші неприємні «сюрпризи». Але ми переконані, що зможемо здолати ці труднощі – адже у партії більше двох тисяч депутатів та активістів і великий кредит довіри виборців. Що ж до найближчих кроків, то їх визначать найближчим часом керівні органи партії – політрада та її президія.

Так хто зараз голова партії – ви чи Корбан? Чому, до речі, саме на вашій кандидатурі зупинились? Треба визнати, ви не дуже відома фігура.

Згідно статуту «Укропу», у нас немає голови партії, а є голова політичної ради, тобто одного з керівних органів партії. Я є головою секретаріату партії «Укроп» з моменту її створення і по сьогодні. Я забезпечую організаційне функціонування партії, тому є нейтральною кандидатурою. Я не є спікером чи ще кимось, а просто виконую партійну роботу – не більше, не менше.

Ви зрозуміли, чому для Корбана так принципово залишатися головою політради? Бо «Укроп» від самого початку позиціонувався як партія нелідерського типу, де голови політради будуть постійно змінюватись. Тобто після його відсторонення нічого не має змінитись.

Принципи партії дійсно такі, а ваше питання доречно задати самому Геннадію Олеговичу.

Які у вас зараз з ним відносини?

Ми разом створювали цю партію, тому до нього нормальне поважне ставлення, це наш партійний колега. І ми робимо все можливе, щоб його звільнити і зняти з нього звинувачення. Щоб він надалі міг брати участь у партійному і політичному житті.

Якими мотивами керувались члени політради, коли змінювали її голову?

Дуже прості аргументи – нам потрібно забезпечити технічне функціонування партії. В зв’язку з тим, що Корбан знаходиться зараз в СІЗО, з ним немає зв’язку, окрім як через адвокатів, і немає технічних засобів, які б допомогли з ним спілкуватись, ми не можемо ані вирішувати поточні питання, ані відкрити з’їзд, його провести і закрити. Бо всі ці повноваження є тільки у голови політради, а він чисто фізично не може бути присутнім на з’їзді. Це суто технічні питання, але для нас Геннадій Корбан залишається одним із лідерів партії і товаришем.

Тобто для вас ситуація аналогічна «Батьківщині», коли Тимошенко сиділа за гратами?

Так. Ми відкрито кажемо: щодо Корбана вживаються політичні репресії і таким чином хочуть заблокувати і партію. А ми шукаємо шляхи, щоб цього не дозволити і працювати далі.

І все ж таки – чому виникло непорозуміння між політрадою і Корбаном?

У нас немає можливості з ним контактувати, і він, можливо, не отримує всю інформацію. Тому для нього, можливо, наші дії були не до кінця зрозумілі. Але ми знайдемо можливість розтлумачити, що ми і як робимо, і тоді його думка зміниться.

Але ж ви були в суді, де і мали можливість спілкуватися.

Дуже мало часу (там було), і всі питання, що в нас накопичились, я не встиг вирішити.

Вам не здається, що Корбан просто використовує свій статус голови партії, щоб позиціонувати процес проти нього як політичний? Тому і не сприймає ваші аргументи.

Наведу вам приклад Луценка – він не був лідером партії, але, тим не менш, був політв’язнем. До того ж, Корбан вже є всеукраїнським політиком, тому немає значення, голова політради він чи ні. На даний момент він залишається членом вищих керівних органів «Укропу» – політради і президії політради. Тому статус політика з нього неможливо зняти.

Чи можете ви прокоментувати чутки, що Банкова намагається таким чином «переконати» Корбана піти з політики? І пан Коломойський також є учасником цих перемовин.

Коментувати чутки важко, але якби були якісь домовленості, то Корбан не був би там, де він є.

Яка взагалі позиція Коломойського щодо того, що відбувається з партією?

Серед засновників партії – люди з команди Ігоря Валерійовича Коломойського часів його керування Дніпропетровщиною. Але Коломойський чітко визначив свою позицію під час відставки з поста губернатора – він бізнесмен, а не політик. І він дотримується своїх слів – ніякого впливу на роботу партії з його боку немає.

А Ігоря Палиці? Бо з’являлась інформація, що ледь не Палиця цей «путч» організував?

Ці чутки – частина кампанії з дискредитації партії, руйнування її репутації та розколу зсередини. У нас є достатньо підстав стверджувати, що ця кампанія організована та зрежисована владою. Її головна мета – знищення «Укропу» як такого. Але все це не спрацює. У нас немає одного лідера, і ніхто не прагне ним стати. Їм цього не зрозуміти, бо вони можуть будувати лише партійні піраміди – «вождистькі» партії під одного царя. А у нас все інакше – вони можуть ув'язнити Корбана, дискредитувати мене, оббрехати Палицю або інших членів президії чи політради. І це нічого не дасть – з'являться інші люди, які забезпечать функціонування партії.

Чи готується ваша партія до дострокових парламентських виборів?

За нашими замірами ми проходимо в Верховну Раду. Тому до нас так чіпляються. Але вибори ж поки ніхто не оголошує. 27 березня ми будемо брати участь в виборах в об’єднаних територіальних громадах, готуємось до з’їзду, щоб мати можливість висунути кандидатів. Якщо будуть об’явлені дочасні парламентські, візьмемо участь і в них.

Корбан буде балотуватись на можливих довиборах в парламент по округу Бориса Філатова, який здав депутатський мандат?

Ці довибори поки блокує Верховна Рада, але якщо Корбан захоче на них піти, то ми обов’язково його підтримаємо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: