Резолюція ПАРЄ щодо ситуації в Україні. Документ

Резолюція ПАРЄ щодо ситуації в Україні. Документ

Повний текст рекомендацій Ради Європи Україні

Моніторинговий комітет Ради Європи 16 грудня ухвалив проект резолюції щодо України. Документ ще не остаточний, в нього можуть бути внесені правки, проте він вже запланований до розгляду та ухвалення на наступній пленарній сесії ПАРЄ в четвер 26 січня 2012 року.

Проект резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи в загальних рисах містить ті ж вимоги, що й подібні документи Європарламенту. Проте, на відміну від критики парламенту ЄС, вимоги ПАРЄ виконувати ми зобов’язані, адже ще з 1995 року є членами Ради Європи. Інакше можемо нарватися на санкції, щоправда, для нинішньої української влади вони можуть здатися не суттєвими.

ПАРЄ в своїй резолюції значну увагу звернула на судове переслідування політичної опозиції, зокрема Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, Валерія Іващенка та Євгена Корнійчука. Європейці висунули чітку вимогу скасувати 364 та 365 статті Кримінального кодексу, та випустити всіх політиків, яких судять за порушення їх положень. На думку ПАРЄ – за політичну діяльність політики мають нести політичну, а не кримінальну відповідальність.

Також в проекті резолюції міститься вимога негайно випустити з СІЗО Луценка та Іващенка через різке погіршення їх здоров’я. Щодо Юлії Тимошенко такої вимоги не прозвучало.

З іншого боку, ПАРЄ різко розкритикував усю судову систему країни, відверто назвавши її залежною від влади. В цьому світлі Україні висунули негайну вимогу – зменшити вплив Президента, Генпрокуратури та Верховної Ради на Вищу раду юстиції й у перспективі взагалі виключити їх представників з цього органу.

Крім того, європейці висловили жаль, що Україна не послухалася Ради Європи й не ухвалила Виборчий кодекс. Також наша країна не виконала настанову запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Що, до речі, обіцяв перед виборами сам Віктор Янукович. Щоб покращити ухвалений закон про вибори ПАРЄ вимагає зменшити прохідний бар’єр в парламент та дозволити участь у виборах блокам.

Переклад «Главкому».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: