Європа залишає Тимошенко наодинці з Януковичем

Європа залишає Тимошенко наодинці з Януковичем

Чому Європарламент призупиняє місію Кваснєвського-Кокса в Україні?

Колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський та колишній президент Європарламенту Пат Кокс сподіваються на реформування кримінального права в Україні, але мають сумніви щодо справедливого правосуддя в нашій країні. Їхня місія, що стосується справи Юлії Тимошенко, триватиме до кінця поточного року. Але на час виборів європейські рятівники лідерки опозиції вирішили призупинити свою діяльність в Україні, визнаючи, що в українських судах їй навряд чи вдасться добитись справедливості.

Кваснєвський і Кокс дали керівникам політичних фракцій у Європарламенті попередній звіт – доповідь, щодо здійснення своєї місії в Україні, що розпочалася у червні. Їхнім головним завданням був моніторинг процесу Тимошенко і водночас перевірка чи з колишнім прем’єр-міністром та ув’язненими міністрами з її уряду поводяться відповідно до міжнародних стандартів, коли мова йде, наприклад, про надання необхідної медичної допомоги.

Президент Кваснєвський однак визнав, що найбільшим успіхом місії було б звільнення Юлії Тимошенко. «Очевидно, що це мета місії. Ми також наполегливо співпрацюємо з групою відомих юристів, спілкуємося з представниками української влади та опозиції, адже в цьому і полягає робота місії; намагаємся бути терплячими, але діємо послідовно», - розповів журналістам Кваснєвський, коли ті його запитали, чи має він надію на те, що Юлія Тимошенко зможе отримати свободу після завершення парламентських виборів, які відбудуться 28 жовтня, зважаючи на продовження мандату місії Кваснєвського та Кокса Європарламентом.

Як відомо, конференція керівників Європарламенту (або керівників політичних фракцій) ухвалила рішення, що «продовжує місію (Кваснєвського і Кокса) щонайменше до кінця 2012 року, або й на довше» - оголосив президент Європарламенту Мартін Шульц. Місія призупинила свою діяльність лише на час передвиборчої кампанії і парламентських виборів в Україні, аби «не допустити, щоб пан Кваснєвський і пан Кокс, були використані в своїх цілях якоюсь із політичних сторін», - пояснив Шульц.

Кваснєвський визнав, що «гуманітарна мета місії частково була досягнута». Юлія Тимошенко й надалі продовжує перебувати у лікарні, що природно є краще, аніж повернення до тюремної камери – сказав екс-президент. Попри це – додав він – за участі представників Ради Європи вдалося звільнити колишнього виконуючого обов’язки міністра оборони Валерія Іващенка.

-- Квасневський хвалить Януковича

Колишній президент Польщі також відзначив позитивний вплив місії реформи, які відбулися в українському законодавстві, в тому числі й на нову редакцію Кримінально- Процесуального Кодексу України, яка набере чинності 19 листопада поточного року. «Це реально революційні зміни. Практично це означає, що половина людей, які перебувають під арештом без вироку роками, тепер вийде на волю», - підкреслив Квасневський.

Також Кваснєвський похвалив українські владу за відвертість і вільний доступ до документів, розповів про тісну співпрацю української влади не лише з ним та Коксом, але й з Радою Європи та Європейською Комісією. «Бачу шанс реалізації європейських цінностей, хоче це не буде легко і просто та й забере багато часу. Але я великий оптиміст, коли мова стосується України», - запевнив він пресу.

-- Тимошенко радять шукати правди в Евросудах

Водночас обидва політики підтвердили обґрунтовані побоювання ЄС щодо здійснення вибіркового правосуддя; погоджуючись із доцільністю передачі справи Тимошенко її адвокатами до Європейського суду з прав людини. Вони висловили надію, що Страсбурзький суд допоможе розв’язати проблеми у справі колишнього прем’єра. «Вірю, що зовнішнє правосуддя допоможе» - резюмував Кокс.

Обидва визнали визначальними для майбутнього України парламентські вибори, що відбудуться 28 жовтня. «Якщо вибори не будуть чесними і вільними, то не відбудеться поступу в переговорах з ЄС; будемо мати проблеми», – сказав Кваснєвський. Він також підкреслив, що під час віту - доповіді в Раді Європи, переконував присутніх в тому, що «найбільшим шансом змін в Україні є чітка європейська перспектива для неї з боку ЄС».

Кокс і Кваснєвський, починаючи з червня, загалом провели п’ять робочих тижнів в Україні. Зустрілися, поміж іншого, як з чільними провладними політиками, так і з опозиціонерами, прокурорами, а також понад десять годин розмовляли з Тимошенко.

Нагадаємо, що Тимошенко була ув’язнена на сім років торік за перевищення урядових повноважень під час підписання газових угод з Росією у 2009 році. Лідерка опозиції вважає, що її вирок інспірований діючим президентом Віктором Януковичем, котрому вона програла президентські перегони 2010 року. Тимошенко звинувачує Януковича в прагненні витіснити її з політичного життя.

Колишній прем’єр України стверджує, що судове переслідування проти неї є політично вмотивованим. Справа Тимошенко і кількох її урядовців також засуджених до позбавлення волі - згідно з оцінкою ЄС - є прикладом «вибіркового правосуддя», застосованого діючою владою в Києві. У зв’язку з процесом колишнього прем’єра Брюссель не підписав парафованої у березні Угоди про Асоціацію Україна – ЕС, переговори стосовно якої тривали кілька років.

За матеріалом Newsweek.pl переклав Володимир Олійник

Коллаж: «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: