Ольга Айвазовська Громадська діячка

Про сьогоднішні події в Раді. Припиніть грати з вогнем!

Конфлікт легше не розв'язувати, а попереджувати. Втім, для цього потрібна сміливість та мудрість

Мені дуже прикро та боляче за незрілі дії, рішення та поведінку парламентарів сьогодні. Такі важливі і сенсативні теми, як збройна агресія РФ повинні об'єднувати, а не поширювати розбрат серед проукраїнський політичних сил. В парламенті немає не лише довіри, а і готовності йти на складний, конкурентний, можливо, непопулярний полілог. Ініціатором останнього повинна бути влада, що закономірно. Метою участі/неучасті у діалозі для опозиції мало б бути не самоствердження, кругова помста за старі-нові образи, а вироблення консенснусного рішення в інтересах громадян. З трибуни ВРУ лунали голоси і за, і проти, але порядок аргументів переважно вкрай слабкий, або тактичний з точки зору горизонтів планування, емоційний, несистемний. Не подобається конктретна норма - змініть, не влаштовує згадування протоколів, меморандумів, комплексу заходів - виключіть. Але припиніть грати з вогнем, який поглине не вас, панове, персонально, а громадян України, які є заручниками збройної агресії на всій території держави.

Неспроможність бачити суть, порушення стабільного та прогнозованого для всіх гравців законотворчого процесу, безвідповідальність в діях чи бездіяльність не допоможе ані відстояти інтерес громадян та держави, ані виграти майбутні вибори. Програють всі. Це не пафос. Необхідним є беземоційний діалог та готовність дивитись в очі і наводити аргументовані позиції. Включити дату початку окупації, виключити сенсативні посилання на документи та - не проблема, якщо хоч хтось хоче визнавати території окупованими, РФ - агресором, а громадянам гарантувати права. Пролонгація на рік закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО не створює нових умов, але не вибиває в дипломатів, перемовників, західних партнерів платформу з-під ніг.

Конфлікт легше не розв'язувати, а попереджувати. Втім, для цього потрібна сміливість та мудрість.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: