Андрій Іллєнко Народний депутат України 7, 8 скликань

Називати українським героєм Пілсудського - це меншовартість та провінціалізм

Юзеф Пілсудський

Кожна країна має право на своїх героїв

«Існують безліч історичних героїв, які нас не роз'єднують, а об'єднують. Наприклад, Йозеф Пілсудський» - заявив сьогодні Петро Порошенко, маючи на увазі полсько-українські стосунки.

Серйозно? Пілсудський - герой і для українців? Лише кілька фактів:

  • під керівництвом Пілсудського була війною знищена ЗУНР.
  • Пілсудський уклав з більшовицькою Москвою сепаратний договір, який поділив Україну. Це було прямою зрадою союзника - УНР, армія якої допомогла Пілсудському захистити Польщу від більшовизму.
  • Пілсудський здійснив у Польщі державний переворот, встановив жорсткий авторитарний режим, який системно обмежував національні права українців. Це називалося "пацифікація", якщо хтось забув чи не знає.

Кожна країна має право на своїх героїв. І вважати героєм Пілсудського - право поляків, хоч він може не подобатися іншим народам. Так само як право українців - вважати героєм Бандеру, який може не подобатись комусь ще. Це - здорова логіка. Тільки так можна побудувати нормальні, рівноправні стосунки.

А натомість називати українським героєм Пілсудського - це меншовартість та провінціалізм. Це згода на роль «молодших братів». І банальне незнання історії.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: