Андрій Іллєнко Народний депутат України 7, 8 скликань

Реваншисти програли у Чехії. Але чи зупинено ми подібні процеси в нашій державі?

Протести у Чехії

Реальна люстрація репресивної комуністичної бюрократії - це одна з основ сучасної Чехії

Масові антикомуністичні протести пройшли в Чехії.

Передісторія така. Депутат від комуністичної партії Зденек Ондрачек очолив парламентську комісію з контролю за діяльністю Генеральної інспекції сил безпеки.

Ондрачек в кінці 1980-х років працював у силових структурах комуністичної Чехословаччини та займався репресіями проти антикомуністичної опозиції. Більше того, він вже зараз відвідував окупований Росією Донбас і Крим і робив заяви на підтримку окупантів.

Реальна люстрація репресивної комуністичної бюрократії та прислужників окупантів - це одна з основ сучасної Чехії. Допустити призначення на ключову для національної безпеки посаду людини, яка була задіяна в репресіях - це означало би допустити крах принципів, на яких побудована сучасна чеська держава.

Тому реакція чехів була негайною - почалися масові протести проти призначення Ондрачека і загалом - проти спроб повзучого реваншу. Чеські медіа стверджують, що це були найбільш масові народні виступи в країні за останні роки.

Результат - Ондрачек подав у відставку. Реваншисти програли. Але чи зупинено ми реванш в нашій державі?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: