Енн Епплбаум Оглядач Washington Post і Slate, голова кафедри політичних досліджень у Legatum Institute в Лондоні

Українська влада має розуміти: з ЄС не можна торгуватися!

Я виступаю за те, щоб Україна стала членом і ЄС, і НАТО.

Я виступаю за те, щоб Україна стала членом і ЄС, і НАТО. Але Україна не посилає щодо цього бажання єдиного сигналу. В політикумі України іноді звучать заклики в напрямку інтеграції до Європи, але іноді такого бажання ваші лідери не висловлюють.

Здається, дещо вони не розуміють. Вони думають, що можуть торгуватися з ЄС, мовляв, якщо буде так, то ми зробимо так. З ЄС не можна торгуватися! В Європі підозріло ставляться до бажання України стати частиною ЄС. Для того, щоб інтегруватися в ЄС, Україна має єдиним фронтом іти в цьому напрямку, демонструвати бажання приєднатися, показувати, що буде проводити економічні, основоположні реформи.

В ЄС вже втомились від тих країн, в яких високий рівень корупції, які не розвиваються, в яких є проблеми в податковій системі. Греція – приклад такої економіки. Та Україна досі не продемонструвала свого бажання модернізувати економіку до потрібного рівня. Лідери ЄС не бачать чіткого сигналу від лідерів України. Україна ніби балансує між ЄС і Росією. Це не спрацює. Європі не потрібен ще один комплекс проблем.

В американських ЗМІ зараз приділяють набагато менше уваги ситуації в Італії, Греції, країнах Східної Європи, і так само - Україні (найбільше уваги до вас було під час Помаранчевої революції – і це було позитивне висвітлення). В США зараз, по-перше, йде виборча кампанія, по-друге, є певні проблеми в економіці, і саме це привертає всю увагу населення. У світі багато проблем, тому ви не на перших шпальтах! Воно, насправді, і краще – не бути на перших шпальтах, бо там зараз Афганістан, Ірак, світовий тероризм, Близький Схід, потенційна криза…

Та Юлія Тимошенко і її справа при тому все одно виглядають як політична помста. Фактично всі вважають, що те, що з нею зробили, не є правильним. Особливо в частині курсу країни спрямування до ЄС та НАТО. Може, це не зовсім справедливий аналіз, але Україна робить кроки назад.

Так, на фоні своїх сусідок – Росії та Білорусі – Україна виглядає як найбільш демократична. Це позитив. Але в демократії немає нічого магічного – це в принципі легітимність уряду, і її треба забезпечувати.

Після Помаранчевої революції імідж України в світі погіршився. Проте дуже багато буде залежати від того, як відбудуться парламентські вибори в Україні. І тут основне не в тому, кого саме ви оберете – то ваша особиста справа. Головне, щоб сам процес був чесним, щоб порядок проведення виборів забезпечив справедливий результат.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: