Богдан Данилишин Професор Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана

Політичний курс гривні

Те, що НБУ тримає прив’язаним курс гривні - політична діяльність, а не економічна. В даний час НБУ утримує курс за рахунок спалювання резервів, що може мати дуже погані наслідки в перспективі.

Те, що НБУ тримає прив’язаним курс гривні - політична діяльність, а не економічна. В даний час НБУ утримує курс за рахунок спалювання резервів, що може мати дуже погані наслідки в перспективі. І тому, якщо ще два місяці (до виборів) це буде продовжуватись -після виборів втримати ситуацію буде надзвичайно важко.

Крім того, складається враження, що Національний банк все ж таки поступово відмовляється від фіксованого курсу гривні. Якщо дивитись комплексно, з точки зору забезпечення підтримки ключових секторів економіки – така політика проводиться з метою підвищення цінової конкурентоздатності ключових експортерів продукції, стримування імпорту та поступового переходу до вільного обмінного курсу.

Сьогодні економічна кон’юнктура складається таким чином, що зов¬нішній ринок більше не може забезпечити економічного зростання в Україні, а внутрішній – замінити зовнішній. Можливість погашення зовнішнього боргу України є загрозливою. До кінця 2012 року при сучасних тенденціях розвитку економіки країни, слід очікувати зростання відносного показника державного боргу до 40% ВВП за рахунок запозичень на внутрішньому ринку, випуску єврооблігацій.

Я не буду прогнозувати курс гривні. Скажу прямо, я не є прихильником фіксованого курсу. Треба переходити на вільний обмінний курс. Вільний обмінний курс буде стимулювати до гривневих заощаджень, люди більше користувалися би гривнею. Потрібно розширити коридор коливання гривні, а потім поступово перейти на вільний обмінний курс. В цьому напрямі є досвід багатьох країн.

Про доцільність поступової девальвації можна говорити, виходячи з наступного.

Впродовж липня Національний банк продовжував згладжувати коливання курсу гривні на міжбанківському валютному ринку шляхом проведення валютних інтервенцій. При чому, у липні, другий місяць поспіль, продовжилось нарощування значними темпами їх від’ємного сальдо, яке склало на рівні 1,2 млрд. дол. США (проти «мінус» 0,7 млрд. дол. США у червні). Втрати резервів внаслідок від’ємних валютних інтервенцій у липні компенсувалися, зокрема, надходженнями від розміщення Урядом єврооблігацій на загальну суму 2 млрд. дол. США. Як наслідок, згідно з оперативною інформацією НБУ, обсяг міжнародних валютних резервів у липні зріс всього на 2,6 відсотка або 0,8 млрд. дол. США до 30,1 млрд. дол. США. Це вкрай низький рівень.

За попередніми даними НБУ, станом на 01.08.2012 порівняно з початком року монетарна база збільшилась на 2,1 відсотка, грошова маса – на 5,1 відсотка, готівка в обігу – на 4,6 відсотка.

За оперативними даними НБУ, депозити фізичних осіб за 7 місяців зросли на 11,2 відсотка.

Офіційний курс гривні до долара США на кінець липня склав 7,993 грн./дол. США, девальвувавши на 0,006 відсотка до червня (на 0,04 – з початку року).

За видами промислової діяльності найбільші негативні фінансові результати сформувалися у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів («мінус» 5,2 млрд. грн.) та виробництві коксу, продуктів нафтоперероблення («мінус» 1,4 млрд. грн.), хімічна та нафтохімічна промисловість («мінус» 2,8 млрд. грн.).

За даними Держстату у січні-червні 2012 році від'ємне сальдо торгівлі товарами та послугами було сформовано на рівні – 3855 млн. дол. США, товарів – 7216 млн. дол. США. Від'ємне сальдо торгівлі товарами з країнами Європи становило – 4777,4 млн. дол. США, Російською Федерацією – 4827,5 млн. дол. США та Республікою Білорусь – 1538 млн. дол. США. Додатне сальдо було у торгівлі товарами з Республікою Казахстан – 547,5 млн. дол. США.

За попередніми даними НБУ, станом на 01.08.2012 порівняно з початком року монетарна база збільшилась на 2,1 відсотка, грошова маса – на 5,1 відсотка, готівка в обігу – на 4,6 відсотка.

За оперативними даними НБУ, депозити фізичних осіб за 7 місяців зросли на 11,2 відсотка.

Офіційний курс гривні до долара США на кінець липня склав 7,993 грн./дол. США, девальвувавши на 0,006 відсотка до червня (на 0,04 – з початку року).

В цілому у січні-червні 2012 року (за попередніми даними Національного банку) експорт товарів та послуг зріс на 2,5 відсотка порівняно з січнем-червнем 2011 року (товарів – на 2,6 відсотка проти 5,8%у січні-травні). Зростання експорту було забезпечено, переважно, збільшенням поставок продукції агропромислового комплексу (на 33,4 відсотка) та машинобудування (на 11,4 відсотка). Також спостерігалося незначне зростання експортних поставок продукції хімічної промисловості (на 3,5 відсотка). У звітному періоді було зафіксовано зменшення експорту продукції металургійної галузі (на 9,6 відсотка) та мінеральної продукції (на 16,4 відсотка), в основному, внаслідок низького попиту та цін на світовому ринку металу (зокрема в Євросоюзі та країнах Близького Сходу), складних погодних умов на початку року, припинення переробки давальницької сировини (нафти) з Російської Федерації на українських НПЗ та збереження значної невизначеності щодо перспектив розвитку світової економіки.

В цілому у січні-червні за попередніми даними Національного банку імпорт товарів та послуг зріс на 5,3 відсотка (товарів – на 6,4 відсотка) порівняно з січнем-червнем 2011 року. Помірні темпи приросту переважно обумовлені зниженням поставок мінеральних продуктів на 8,6 відсотка. Неенергетичний імпорт зріс на 15,6 відсотка, що пов’язано із прискореним розширенням внутрішнього попиту в Україні. Найбільші темпи зростання в імпорті товарів спостерігалися у машинобудуванні (на 32,3 відсотка, у січні-червні 2012 року дана група у структурі неенергетичного імпорту займала 39,5 відсотка), агропромисловому комплексі (на 17,7 відсотка), хімічній промисловості (на 4,1 відсотка).

Автор - український економіст, доктор економічних наук, професор, академік НАН України (2009), голова Ради з вивчення продуктивних сил України (РВПС) НАНУ, міністр економіки України (2007-2010), член ГО «Рада конкурентоспроможності України».

Прага, Чеська Республіка.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: