Микола Бєлєсков Головний консультант відділу воєнної і воєнно-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень

Захід не відчуває, що ставки занадто великі в протистоянні навколо України

Часу розхолоджуватися немає

Я б не дуже захоплювався тим фактом, що після саміту Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гельсінкі ідея нормалізації відносин США і РФ, від чого могли б постраждати інтереси України, стала іще більш віддаленою.

Все одно в найближчі роки для Києва головна загроза це обоюдна домовленість між США/ЄС і РФ про те, що Україна і далі залишається в сірій зоні безпеки, поруйнований Донбас повернеться Україні із усіма наслідками, а окупований Крим не буде перешкодою для нормалізації відносин, при формальному продовженні політики невизнання окупації із боку Заходу.

Це не формула максимум, про яку РФ мріяла дуже довго - визнання України частиною своєї сфери впливу. На щастя на сьогодні зовсім не той баланс сил між Україною і РФ, щоб цю формулу реалізувати. Тому домовленість просто зафіксувати status quo із поверненням Донбасу виглядає привабливим. Поки що в очах окремих американських експертів.

Привабливості таким ідеям додаватиме те, що на відміну від Холодної війни Захід не відчуває, що ставки занадто великі в протистоянні навколо України. До цього може додатися те, що прогресу всередині не бачитимуть такого як хотілося б на Заході.

Тому то часу розхолоджуватися немає. Треба чітко розуміти, які загрози і далі стоятимуть перед Україною і думати як їм протидіяти.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: