Микола Бєлєсков Головний консультант відділу воєнної і воєнно-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень

Місія американського Волкера

Спецпосланник США Курт Волкер перебуває на своїй посаді близько півтора місяця.

Однак за цей час він фактично повністю ввійшов у курс справ і має чітке розуміння того, що відбувається на сході України, в тому числі яка нинішня динаміка конфлікту між Києвом і Москвою. Цьому сприяли не лише переговори із основними стейкхолдерами (Україна, ФРН і Франція, ОБСЄ і НАТО), але і готовність відвідати прифронтову зону.

Зустріч у Мінську із представником РФ буде по суті завершальним акордом першого етапу роботи Курта Волкера – з’ясування позиції сторін для розуміння того, що можна зробити у питанні активізації врегулювання і які безпосередньо кроки повинні для цього зробити США. І в цьому плані російську сторону чекають дуже важкі переговори. На скільки можна зрозуміти із публічних заяв Курта Волкера українській стороні вдалося значною мірою переконати спеціального посланника США в тому, що саме підхід офіційного Києва є способом яким чином вирішити конфлікт на основі Мінських угод. Якщо подивитися на його інтерв’ю, то посол Волкер 5 разів у контексті врегулювання вживав слово «безпека» - а саме на цьому наполягає українська сторона, коли говорить що без гарантування відповідного рівня безпеки не може йти мови про перехід до політичної частини. Окрім того щонайменше 4 рази він говорив про необхідність відновлення «територіальної цілісності і суверенітету України» на сході, в тому числі і як передумову для проведення виборів в ОРДЛО. На сам кінець слід згадати і те, що за словами Волкера РФ в тому числі має змінити свій підхід до врегулювання, щоб він був успішним.

Тому для Владислава Суркова Волкер може виявитися дуже важким співрозмовником ̶ у плані спроб переконати змінити думку американського спецпосланника. А саме таке завдання, якщо вірити російським ЗМІ, ставить собі представник РФ. На переговорах у Мінську слід чекати від Владислава Суркова спроби представити Мінські угоди як такі, що передбачають саме проведення політичного процесу (місцеві вибори, спеціальний статус) перед відновленням суверенітету і територіальної цілісності України на сході, або щонайменше паралельне виконання безпекової і політичної частини угод Україною і сепаратистами відповідно. Або як про це кажуть російські ЗМІ «пояснити зобов’язання Києва по Мінським угодам» - пояснити спецпосланнику США. Тим самим представник РФ намагатиметься чітко показати, що саме Україна уже як 3 рік по суті зриває виконання Мінських домовленостей. Окремо представника РФ цікавитиме питання на скільки серйозно США налаштовані щодо постачання Києву летального оборонного озброєння.

Слід іще також памятати, що фоном для переговорів є закон яким США кодифікували нинішні санкції щодо РФІ, а Конгрес отримав право давати згоду на їх відміну. В цьому плані, якщо мова зайде про конкретні модальності як виконувати Мінські домовленості Курт Волкер зможе зовсім мало запропонувати російському візаві, щоб стимулювати Кремль бути більш конструктивним. Кремль, як вважають, волів би і далі зберігати реальний контроль над ОРДЛО формально відновивши територіальну цілісність України – однак цього точно не дозволять американські законодавці, які будуть вимагати реального, а не фіктивного відновлення суверенітету України на сході перед тим як вони дадуть свою згоду на скасування основної частини санкцій. Це розуміє як Волкер, так і Сурков.

В таких умовах завтрашня зустріч у Мінську точно не буде проривом ні для однієї, ні для іншої сторони. Волкер на даному етапі не ставить питання щодо зрушення із мертвої точки Мінського процесу – ця зустріч буде завершальним кроком у етапі зондування позицій сторін для того, щоб США мали ясність як і куди можуть вони рухатися у питанні врегулювання конфлікту. РФ теж по суті не демонструє бажання якимось чином міняти свій підхід до врегулювання конфлікту на сході України – про це свідчать як публічні заяви російських високопосадовців так і ті цілі, які собі на початку переговорів ставлять росіяни.

Справжньою інтригою буде те, які наступні кроки будуть приймати американці для того, щоб зрушити із місця процес врегулювання. Перше чи буде така спроба на практиці перезапустити процес взагалі – адже не виключено, що Курт Волкер може прийти до розуміння безперспективності такого кроку через взаємну виключність позицій України і РФ? І що будуть готові зробити американці, щоб гарантувати цю саму безпеку і територіальну цілісність України на сході для початку політичної частини врегулювання? І чи врешті решт вони зможуть щось зробити оскільки нинішня адміністрація в США не демонструє особливої здатності приймати і успішно реалізовувати напрацьовані стратегії. Ці три питання є насправді ключовими – але відповідь на них з’явиться не раніше чим декілька наступних місяців.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: