Павло Фельгенгауер Російський журналіст, незалежний військовий оглядач

В оточенні Путіна ведуть боротьбу дві партії, а Захід готується до довгої «війни»

Про холодну війну та загрозу для України

Дональд Трамп сказав, що виграє гонку озброєнь. Подивимося, є в нас у Росії люди, які вважають, що ми виграємо, і навіть це стверджують. У тому числі пан Путін вважає, що ми виграємо цю гонку.

З Америки повідомляють, що Трамп насправді хоче з Путіним домовитися, що в нього дуже добре ставлення до Путіна, і зараз він його лякає, щоби була вигідніша для США угода. Що помічники Трампа ледве-ледве його цілий рік вмовляли, щоб він Україні якусь зброю почав постачати. Ну а почав постачати, йому пояснили, що він повинен Путіна спочатку сильно налякати, а потім з ним домовитися. Тому що сам особисто Трамп налаштований на дружбу з Путіним. Нинішня американська жорсткість по відношенню до Росії - це, скоріше, тактика. З його точки зору, в усякому разі. Його оточення налаштоване по-іншому, це правда. Ну а Трамп поки налаштований на дружбу та на угоду з Путіним.

Офіційно Путін каже: ми не будемо втягуватися в гонку озброєнь, ми розумніші. Але це нічого не означає. Так, є люди, в тому числі в уряді РФ, які говорять, що Радянський Союз так загинув: у боротьбі з економічно більш розвиненим Заходом. Але є потужна партія війни, яка говорить, що треба озброюватися, що Росія оточена ворогами, і вони готові напасти в будь-який момент, загроза наростає. Немає іншого виходу, як стримувати агресію Америки за допомогою нових вбивчих засобів озброєнь.

Це взаємне стримування. Не символічне, а цілком практичне. На всіх рівнях і в умовах, коли це протистояння тільки наростає.

Радянський Союз розвалився. Може, і Росія розвалиться, але не завтра. До Чемпіонату світу точно доживе, і далі, мабуть, теж. Поки на Росію швидкий фінансово-економічний колапс не чекає. Поки ми продаємо біржові товари: нафту, газ, метали, добрива. В цих речей завжди є вартість, їх завжди можна продати. Значить, в економіки є цілком міцний базис. І у фінансової системи теж. Російська економіка не падає, хоча і не зростає - це стагнація. В умовах стагнації можна жити, багато хто пристосувався.

Деякі військові проекти були відкладені на невизначений термін, практично скасовані. На все, звичайно, грошей не вистачає. Хоча скільки витрачає Росія на оборону - це теж дискусійне питання, тому що військовий бюджет засекречений, як і бюджети безпеки. Але є можливість послатися на Антона Сілуанова, міністра фінансів, який десь минулого листопада сказав: ми витрачаємо на оборону та національну безпеку десь третину бюджету. Якщо це перерахувати у відсотки від ВВП, то буде приблизно 5-6%. Це багато. Ізраїль і Україна витрачають приблизно стільки ж у відсотках від ВВП. Америка витрачає набагато менше, а серед європейських країн навіть до 2% мало хто дотягує.

Тобто це великі кошти. І так звана партія миру - той же Сілуанов, [глава Центробанку РФ Ельвіра] Набіулліна, [помічник президента РФ Андрій] Бєлоусов, [екс-міністр фінансів Росії Олексій] Кудрін - лобіює перед Путіним ідею, що треба знижувати військові витрати, витрачати більше на соціальні потреби, медицину, освіту, людський капітал, треба із Заходом припинити так сильно сваритися, а то не буде інвестицій і технологій, в тому числі подвійного призначення. А без цього економіка просто не піде.

Путін слухає і партію війни, і партію миру. Вони обидві присутні у досить розколотих уряді, адміністрації та вищій еліті РФ. Там йдуть такі постійні, м'яко кажучи, дискусії з переходом на матюки. І Путін балансує між ними, каже: так, ми повинні витрачати все на людину, людині треба допомогти; і одночасно каже, що ми повинні бути добре захищені. Не знаю, як це можна поєднати. Поки знаходять якісь компроміси кожного разу, але вони нікого не влаштовують. Ситуація досить складна, але щоб Росія розвалилася, ще багато чого має статися.

Я нещодавно повернувся з конференції з міжнародної безпеки у Вільнюсі. І її учасники, в тому числі західні генерали, налаштовані на те, що протистояння з Росією триватиме ще два покоління, тобто років 50. У залі були присутні литовські кадети, і тризірковий генерал Бен Ходжес, який командував американськими військами в Європі, а зараз у відставці, каже, що ці кадети будуть йти на пенсію генералами, а протистояння з Росією триватиме. Те ж стосується і протистояння з радикальними ісламістами.

Вони налаштовані на довгу холодну війну. І Україна на її передньому фронті для Європи, на кшталт Західного Берліна. Або навіть гірше того - на кшталт В'єтнаму або Афганістану. Таке поле бою угруповань, що протистоять.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: