Павло Фельгенгауер Російський журналіст, незалежний військовий оглядач

Воєнний стан в Україні не сподобається Заходу, а Росії - і поготів

Кремль заговорить про військову диктатуру в Україні та права тих, хто «хоче бути частиною Росії»

Введення воєнного стану в Україні можливо, якщо буде різке загострення ситуації на Донбасі і навколо Донбасу. Раніше українським політикам вводити воєнний стан з юридичних та інших міркувань здавалося неправильним, тому що створювало б проблеми. Але, по суті, в 2014 році положення було цілком військовим. Все літо йшли бої, в серпні було ще додаткове різке загострення. По ходу цього йшли розмови про доцільність введення воєнного стану. Але в результаті продовжилася АТО, і номінально військове положення не вводили. З тих пір напруга трохи послабшала. Звичайно, були серйозні бої — як під Дебальцево — у січні-лютому 2015 року. Але лінія розмежування все одно більш-менш постійна, хоча і йдуть весь час перестрілки. Якщо, наприклад, до середини вересня буде загострення, положення може знову стати де-факто військовим. А може і не стати.

Військове становище, стан облоги або martial law – особливий легальний правовий режим. При цьому відбувається обмеження громадянських прав, можливе інтернування, вводяться обмеження на поширення інформації і комендантська година, створюються військові комендатури і вводиться військове патрулювання, щоб виключити порушення комендантської години. Це дає додаткові можливості виконавчій владі. Тобто це швидше змінить ситуацію всередині України. Але Турчинов не може приймати таке рішення. Це має бути ініціатива Порошенко, за яку ще має проголосувати Рада.

Чи використовує це Москва як casus belli (привід для оголошення стану війни) — не можу сказати. Може бути, так, а може — ні. Позиції Києва на міжнародній арені військове становище ніяк не підсилить. Якщо його ввести без очевидної і безпосередньої загрози, це буде сприйнято Заходом як негативне подія. Воєнний стан — завжди придушення демократичних свобод: збори, демонстрації забороняються, починається цензура, вводиться інтернування без суду. Тобто фактично скасовуються цивільні і політичні права. Такі обмеження досить негативно сприймаються на Заході. Ну і Росія, абсолютно точно, буде розповідати, як це погано - критики будуть мати привід заявити, що в Україні встановлюється військова диктатура, яка пригнічує власний народ — людей, «які хочуть бути частиною Росії».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: