«Свобода» стане спецназом опозиції в Верховній Раді

Найбільша сенсація цих виборів – «Свобода»

Найбільша сенсація цих виборів – «Свобода». Самі опозиціонери жартують, що ця партія стане спецназом опозиції в Раді. Фракція Тягнибока може мати десь біля 30 депутатів, які додадуть перцю. Але вони можуть і переперчити український політичний борщ. Думаю, що саме завдяки «Свободі» Верховна Рада стане більш конфліктною, особливо з ідеологічних питань і думаю, що в новій Раді завдяки «Свободі» буде більше відкритих конфліктів, можливо навіть і фізичних конфліктів. Тут «Свобода» безперечно посилить протистояння між провладними і опозиційними фракціями в парламенті.

Треба розуміти, що електорат на сході більш консервативний, більш стійкий. Адже Партії регіонів вдалося зберегти підтримку. Як засвідчили ці вибори, голоси перетікали лише від регіоналів до комуністів.

А от в опозиційному таборі ми бачимо дуже велику динаміку. Думаю, що як мінімум половина виборців, які опозиційно налаштовані не мають стійких партійних симпатій. По «Свободі» я ризикну припустити, дві третини їх нинішніх прихильників голосували з протестних міркувань, а не за український націоналізм. Виборець проголосував за найбільш радикальну опозиційну силу. Якщо вони будуть невдоволені націоналістичними рисами «Свободи», якщо вони побачать домінування саме націоналістичних питань, які ображають російськомовних виборців, бо в тих відсотках які мають свободівці багато російськомовних громадян, – це може образити виборців «Свободи».

Якщо Кличко продемонструє опозиційність партії, якщо електорат побачить, що «Удар» не союзник Партії регіонів, а достатньо поміркована, виважена опозиційна сила, то це може повернути на користь Кличка частину виборців, яка зараз проголосувала за «Свободу» чи за Об’єднану опозицію. Ми побачимо найближчим часом високу динаміку серед опозиційних сил, в залежності від того, як виборці будуть сприймати діяльність опозиційних партій в Верховній Раді.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: