Костянтин Боровой Російський політик

Як Росія намагається закріпитися на Донбасі

Кремль не прагне до вирішення конфлікту

У першій заяві Путін сказав, що всі заходи з введення миротворчої місії вимагають узгодження з бандитами ЛНР-ДНР. Це ідея протягнути їх в політичний процес і фактично заморозити ситуацію, залишити її важкою для України. Мені здається, зараз це та ж сама хитрість, тільки висловлена в модифікованій формі. Головне – це контроль Україною території, кордону. А за допомогою цього плану блокується ця природна вимога. Україна, мабуть, за цим планом не буде допущена до контролю над власним кордоном. Я не думаю, що Україна зацікавлена у збереженні території нестабільності.

Спостерігачі ООН – це, в тому числі, й російські спостерігачі. Схожа ситуація була в Чеченській республіці під час першої війни, коли спостерігачів Росія використовувала для того, щоб збирати розвідувальні дані про розташування сил. Тоді, щоправда, була місія не ООН, а ОБСЄ. Але це та ж ідея – заморозити ситуацію, перетворити її на те, що відбувається в Абхазії, Південній Осетії, Придністров'ї. Це не шлях вирішення проблеми окупації, а спосіб закріпити результати окупації.

Припинити бойові дії – це хороша, правильна мета. Але миротворці – тимчасовий захід. Я думаю, кількість цих формувань ніяк не дозволить контролювати збройні сили Росії на цій території, обмежити їх переміщення і агресію. Я дуже сподіваюся, що буде не той самий результат, що в Придністров'ї, але практика показує, що саме так все і відбувається.

Навряд чи припиняться бойові дії, хоча їх припинення буде, безумовно, позитивним результатом. Але політичний аспект цієї проблеми не дозволяє почати її вирішувати, а саме – заморожує ситуацію. Мета Путіна – створити область нестабільності на території України. Зараз там величезна кількість озброєнь і найманців, і ніяке роззброєння не передбачається. Думаю, для місії ООН будуть створені абсолютно неможливі умови. Не можна припускати, що Путін змінив концепцію, і йому необхідне вирішення конфлікту. Хоча, можливо, це все-таки якийсь крок вперед.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: