Назар Холодницький Заступник Генерального прокурора України - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в  Генеральна прокуратура України

Депутатська солідарність, яка спрямована проти України

Цього тижня вся країна спостерігала приклад «солідарності та взаємопідтримки».

Шкода тільки, що ця солідарність була спрямована не на благо країни, а на захист від кримінального переслідування окремих народних депутатів.

Так не повинно бути. Якщо ми хочемо подолати топ-корупцію в Україні та наблизитись до ідеалу правової держави, яка задекларована в Конституції - депутати не повинні мати абсолютного імунітету від кримінального переслідування, а підміна функцій слідства та суду іншими органами в оцінці доказів не є тим шляхом, який всі ми обрали після Революції Гідності.

Як змінити ситуацію, щоб знайти відповідний баланс між імунітетом депутата для захисту від політичного переслідування та простою схемою надання згоди на притягнення до відповідальності за корупційні злочини?

Це питання до політиків, експертів та громадянського суспільства. САП і НАБУ завжди готові надати свою професійну думку.

Водночас, хочу подякувати тим народним депутатам, які прийшли в сесійний зал і проголосували за мої подання, підтримані Генеральним прокурором.

Сподіваюсь, що виборці уважно слідкували за подіями в Раді і зроблять свої висновки.

Свої висновки як громадянин та виборець я з цих подій зробив.

Тепер коротко щодо кожного фігуранта подань САП і наші перспективи в провадженнях після голосування цього тижня.

Народний депутат Дейдей. Провадження про ймовірне незаконне збагачення вказаної особи фактично зайшло в глухий кут, оскільки ми не можемо проводити слідчі дії з самим депутатом. Водночас, тривають додаткові слідчі дії з усіма фігурантами провадження, окрім, власне, народного депутата.

Народний депутат Довгий. Спільні слідча та прокурорська групи САП-НАБУ-ГПУ одразу після отримання згоди почали проводити необхідні слідчі дії саме щодо вказаного народного депутата. За наявності достатніх доказів буде оголошено підозру та складено обвинувальний акт. Далі буде судовий процес, де народний депутат матиме змогу захищати себе як і всі громадяни України.

Народні депутати Поляков та Розенблат. Вчора оголошено підозри вказаним особам за корупційні діяння; сьогодні вони вже викликані на допит до НАБУ. Після того, як слідство збере всі докази - буде складено обвинувальний акт і він буде скерований до суду для розгляду по суті.

Прокурори САП та детективи НАБУ зорієнтовані на швидке та якісне завершення досудового слідства.

Все, як у звичайних громадян України, лише без затримання і тримання під вартою (арешту).

Наразі ризики перешкоджанню досудовому слідству, а також переховування від правосуддя вказаних народних депутатів залишаються, проте ми не можемо клопотати про їх затримання й арешт, адже парламент не надав згоди на це.

Далі буде...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: