Олександр Бригинець Народний депутат України (Блок Петра Порошенка)

Громада зламає через коліно забудовників

Проблему Гостинного двору можна розділити на дів частини.

Проблему Гостинного двору можна розділити на дів частини. Перше, це питання реконструкції, власності, статусу. Це «довга» проблема, яку можна довго обговорювати, проводити багато рішень. Але є друга проблема: сьогодні вночі якась охоронна служба в одязі спецназу з бойовими накладками, представившись міліцією, з кийками і з газом викинула геть людей із приміщень Гостинного двору. Вони не мали на це відповідного рішення. Якщо вони вважали, що територія зайнята незаконно, то мало бути судове рішення про те, щоб ці люди були виведені. Міліція в той час бездіяла.

На даний момент, можна сперечатись про законність перебування активістів там, законність володіння цим об’єктом з боку нинішніх забудовників, необхідність реконструкції чи реставрації, потребу в торговому центрі чи в мистецькому. Але те, що відбулось – це інша площина. Це перейшло в площину злочину проти громади. Це була силова атака озброєних спецназівців. Немає жодної інформації з приводу того, чия це охоронна служба. В них немає жодних розпізнавальних знаків. Ми знаємо, що всі охоронні служби мають назву, в тих – не було ніякої. Невідомо, чи це взагалі охоронна компанія, а не банда, яка немає юридичного статусу. І таке може бути. Зайшли, купили одяг, надягнули його на бандитів і сказали, що це охоронна служба. Це не відомо.

Я звернувся до генерального прокурора з вимогою розібратися в цій ситуації. Як на мене – це продовження беззаконь, які відбуваються навколо правоохоронних служб: в них стріляють – вони стріляють. Має бути відкрита кримінальна справа на керівника охоронної служби і на керівника міліції, який вчинив ці дії. Представники влади не пояснюють, хто захоплював Гостинний двір.

Зараз в середині закриті двоє людей, один з них священик. Але з ними немає жодного зв’язку. Я сподіваюсь, що громадський тиск на забудовників призведе до того, що вони змінять тактику і повернуться до переговорів з громадськістю замість того, щоб застосовувати силу. Жодна охоронна компанія України не може бути силою, якій не зможе протистояти київська громада. Якщо почнеться війна лава на лаву, то ніяка охоронна фірма з кулеметами і танками не зможе протистояти громаді. Тому не варто провокувати киян.

Всі злочини проти культурних об’єктів відбуваються вночі на свята. Сьогодні вночі, на День святого Миколая, коли люди зазвичай роблять хороші справи, було зроблено ганебний вчинок, було зруйнувавши українські традиції.

Дискусії з приводу майбутнього Гостинного двору, його реконструкції, реставрації мають бути продовжені. Не варто ламати громаду через коліно, бо тоді громада зламає через коліно забудовників.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: