Олександр Бригинець Народний депутат України (Блок Петра Порошенка)

«Мільйонна ботоферма», яку викрила СБУ. Панове, давайте по-чесному?

Служба безпеки заявила, що знешкодила потужну ботоферму, створену для дискредитації влади
фото: СБУ

Хто підставив Порошенка, СБУ і колись поважне видання?

Коли я прочитав інформацію, що СБУ викрило мільйонну мережу ботів Петра Порошенка, я здригнувся. Не можна ж не довірити такому імені як Служба Безпеки України, як не крути – це авторитет. Якщо вже вони виявили ворога так близько, значить я, який боровся за Україну ще в ті часи, коли не чули про Порошенка, жахливо десь помилився?!

Але це було лише перше враження.

У чому ж звинувачують мережу ботів? У тому, що вона критикувала владу і навіть самого президента? А хіба це заборонено? Не всі дії влади, спрямовані на захист України, є однаково вдалі. Але ж є ще й інші дії, що не пов‘язані з захистом держави?

Припустимо, дуже неоднозначно сприймається суспільством заборона Прямого, П’ятого, Еспресо чи події навколо миттєвої окупації Півдня… то що – мовчати?

Інший приклад – тепер влада почала шукати винних щодо Чонгара, а якщо я на місяць раніше Зеленського чи Данилова заговорив про цю проблему – це ж не значить, що я ворог чи бот? Зрештою, для того, щоб побачити проблему, у мене і досвід більший, бо я займався політикою ще коли Зеленський ходив у дитячий садок.

Але СБУ дає трохи конкретики – начебто якийсь політтехнолог-громадянин Росії, в співпраці з народним депутатом України із близького оточення колишнього керівництва держави, «роздмухує конфлікт між президентом і військовим керівництвом»…

Ага, пригадую, писав один ЛОМ, що Залужний – не ключова на фронті фігура, бо усі рішення приймає Зеленський… Але ж це Арестович і він не громадянин РФ наче, і до оточення Порошенка не належить? Можливо, хтось інший?

До речі, Арестович має право на свою думку, як і кожен інший громадянин, і має право помилятися… що, у нас уже карають за враження і погляди? У нас уже неприпустимі думки? Як у Росії?

Принагідно нагадаю, що слово «порохобот», яке вжито в даній історії, означає не ботську програму, проти якої борються в соцмережах, бо за нею немає реальних громадян. Навпаки, ними почали називати реальних людей, які підтримують Порошенка. Тобто «порохоботи» – це не «боти», а люди і їх у Порошенка справді чимало… реально мільйони.

Це добре ілюструє той факт, що на другий день після викриття «мільйонної мережі ботів» підтримка постів Порошенка у фейсбук не зменшилася, а навпаки збільшилася, бо його прихильники принципово зайшли, щоб поставити лайк та зробити репост.

Тоді чому ж в даному разі вжито саме це слово – «порохоБОТИ»? Відповідь несподівано прийшла саме зараз. Виявляється на третій рік, коли Порошенко перестав виконувати обов’язки Глави держави, несподівано виявили «ботів» – програми, за якими немає реальних людей. І ці програми, мільйон штук, мужньо і прозорливо знайшла мудра пильна і патріотична СБУ!

Так може вже оприлюднено список сторінок (акаунтів), з яких «політична сила розпалювала внутрішню ворожнечу»?

Чому не показали постів, які «роздмухували конфлікт між воєнним та політичним керівництвом».

Не видно і переписки «громадянина Росії» «політтехнолога» з народним депутатом з оточення Порошенка, де вони узгоджують дії, якщо не ганебне фінансування.

До речі, сьогодні подивився яскраві сюжети про те, як СБУ виявила помічника нардепа з кола Медведчука, що працював на рашистів. Ніяких таємниць – ось ворог, ось суть зради, ось матеріали. Так і має бути!

Коли виявлений один помічник нардепа, ми чує мо правильні слова СБУ, конкретне відео, а коли цілий мільйон ботів – то лише неофійні натяки… чого б це так дивно?

Сенсація з ботофермою виявилась – сенсацією на один день. Висміяна в соцмережах, СБУ навіть не наважилась офіційно звинувачувати партію, передавши цю сумнівну справу надміру довірливим журналістам.

Тим більше (юридично) ні партії, ні народному депутату не висунуто звинувачень. Можливо через те, що в демократичній країні не існує такого закону, який би карав за політичну критику влади. Але є досвід Росії – там для опозиції вигадане клеймо «іноземний агент», чи дочекаємось такого законопроекту і в Україні?

Та і чи були якісь боти у ЄС взагалі? Поставив у себе у твітері контрольне опитування про ставлення до Зеленського і зрозумів – за останні дні нічого не змінилося… трохи голосів за ОПу, але переважна більшість критична до влади. Якщо раптом у мене на сторінці із 75000 читачів були якісь «боти», то чому пропорція підтримки влади радикально не змінилася?

Панове, а давайте по-чесному? Поясніть мені навіщо партії (ЄС), що реально має підтримку сотень тисяч реальних людей, які відкрито декларують власні погляди, – наймати мережу БОТІВ, тобто програм, де будуть імітувати любов до ідеології ЄС?

Наразі згадується історія з ботофермою Михайла Подоляка, який підтримує президента Зеленського. Відповідний матеріал розмістили «Букви» – раджу СБУ уважно прочитати як працює команда, яка (нібито) підтримує діючого президента.

Щодо мене та моїх друзів – ми підтримуємо УКРАЇНУ, якою б не було керівництво нашої держави. Подобається нам воно чи ні – Україна, понад усе!

Політична партія та її лідер – похідне. І в демократичній країні завжди є можливість змінити гірше на краще. І тільки батьків і Батьківщину треба не замінювати, а захищати!

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: