Олександр Бригинець Народний депутат України (Блок Петра Порошенка)

Азарова просять підняти з дна Чорного моря античні скарби

Знайдений на дні Чорного моря неподалік від Кінбурнської коси на території Національного природного парку України «Білобережжя Святослава» корабель античних часів скоро дограбують «чорні археологи», бо влада не може знайти гроші на підняття самого судна та його скарбів.

Знайдений на дні Чорного моря неподалік від Кінбурнської коси на території Національного природного парку України «Білобережжя Святослава» корабель античних часів скоро дограбують «чорні археологи», бо влада не може знайти гроші на підняття самого судна та його скарбів.

Під час мого робочого візиту на Кінбурнську косу, археологи та представники обласного управління охорони культурної спадщини скаржилися на те, що влада припинила фінансування робіт з підняття коштовностей зі стародавнього корабля, що затонув. Як наслідок, корабель почали розкрадати «чорні археологи», через діяльність яких Україна може ніколи не побачити відповідні знахідки, бо вони осядуть в приватних колекціях. Саме тому я звертався до Мінкульту з проханням допомогти у вирішенні цієї проблеми.

Але, як відповіло Міністерство культури України на моє звернення, йому передбачені видатки лише для здійснення заходів з охорони культурної спадщини, паспортизації, інвентаризації та реставрації пам’яток архітектури і пам’яток культурної спадщини на об’єктах заповідників, що відносяться до сфери управління Міністерства культури України.

Схоже, що Мінкульт вважає, що кораблем має займатися Міністерство екології, в підпорядкуванні якого знаходиться національний природній парк, де було знайдено античний корабель. Як на мене, це буде достатньо дивно, якщо Мінекології, яке немає жодного уявлення як правильно зберегти, відреставрувати та підняти пам’ятку з дна, стане займатися цією справою. Я не розумію позицію Міністерства, адже для всіх очевидно, що корабель, безумовно, є реліктом культурної спадщини, а тому цілком логічно, що його захистом та збереженням має займатися Мінкульт. Поза всяким сумнівом, підняття історичного корабля є частиною заходів з охорони культурної спадщини, паспортизації, інвентаризації та реставрації, які фінансуються Мінкультом. Тому для мене дивною є відписка Міністерства, яке просто не хоче займатися цією справою і шукає цьому пояснення.

Тому я звернувся до Міністерства фінансів з проханням надати пояснення, за рахунок яких статей і ким має бути профінансований проект з підняття згаданого корабля та його реставрація.

А також до Прем’єр-міністра України Азарова з вимогою провести службове розслідування щодо перевірки причин пасивності органів влади з підйому і вивчення корабля, адже від бездіяльності влади найбільше виграють «чорні археологи».

Крім того, у зверненні до Азарова я також висловив прохання передбачити необхідне фінансування на роботи з підняття вмісту корабля та, за умови відповідного висновку, підняття й самого судна.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: