Наталка Прудка Журналіст

Завершила процедуру переведення дачі на електроопалення. Було газове!

До речі, я не збільшувала потужність споживання свого будинку, тому моє опалення не ляже додатковим тягарем на вкрай зношені локальні мережі.

Завершила процедуру переведення дачі на електроопалення (було газове)! Тепер щомісяця буду спалювати по 3600 кВт-год - це місячний ліміт за пільговою ціною. Раніше я встановила 2-х зонний лічильник, тому платитиму за нічну енергію лише по 23 коп за кВт-годину (з 23-ї години до 7-ої ранку), а вдень пільговий тариф - 45,6 коп, тоді як для звичайного споживача -1 гривню 48 копійок при споживанні понад 600 кВт-годин на місяць.

До речі, я не збільшувала потужність споживання свого будинку, тому моє опалення не ляже додатковим тягарем на вкрай зношені локальні мережі.

Але, не докупивши додаткові кВати потужності, я зможу підключити котел, потужність якого вдвічі менша, ніж потрібно для опалювання моєї площі. Тому в морозні дні буде прохолодно. Можна підтопити газовим котлом - якщо є гроші платити за газ по 7188 грн за тисячу кубів - вийде приблизно 4-5 тисяч на місяць.

Навожу розрахунок вартості електро опалення протягом 5 місяців, якщо котел потужністю 8 кВт буду вмикати по 8 год і лише вночі:

Вартість = 150 дн * 8 год * 8 кВт * 0,23 грн за КВт.год = 2208 грн за 5 міс

За 1 міс платиму по 441 грн.

Ліміт не буде вичерпано (30*8*8 =1920 кВт-год), тому бойлер, мультиварку, мікрохвильовку та інші прилади включатиму вдень (бо вночі не вистачитть потужності) - це ще + 500 кВт-год. Загалом вийде 2420 кВт-год. Ще майже 1200 кВт-год спалюватиму в денний час на обігрів - по 40 кВт-год на день, тобто за 5 год.

Пізніше розповім про те, чи дуже прохолодно було в будинку, обладнаного котлом з вдвічі меншою потужністю.

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: