Путін оголився і показав свою страшну зброю

Про те, чому Кремль став погрожувати США ракетами

Демонстрацією під час звернення до Федеральних зборів РФ відеоролика з першими випробуваннями стратегічного ядерного ракетного комплексу «Сармат» Володимир Путін спробував агресивно відповісти США, які, за словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, «готують збройні сили країн Європи до застосування тактичної ядерної зброї проти Росії». Крім того, Путін роликом із ракетою, що «летить» у бік Сполучених Штатів, намагається психологічно тиснути на європейців і демонструє російським виборцям свою силу.

Заяви Путіна і Лаврова, з моєї точки зору, доповнюють одна одну. Це загрозлива агресивна риторика на тему «кузькіної матері». Лавров, звісно, фігура несамостійна, тому значення має тільки рекламний ролик «Купуйте «Сармат», який показав Путін. Сенс цієї дії може бути різним.

Перше: передвиборний. Як відомо, в Росії немає виборів, але формально виборча процедура все ж є. І в рамках цієї виборчої процедури Путін сьогодні і виголосив усю свою промову. У першій частині він розповідав, які пряники принесе народу. А в другій частині він «оголив торс» і демонстрував, які ми незламні, непереможні, як ми їх «Сарматами» закидаємо.

За розрахунком Путіна і його політтехнологів, очевидно, обидві частини повинні однаково сподобатися населенню. Перша - виділити слину. Друга - виділити тестостерон від національної гордості та хвастощів. При цьому друга частина виступу Путіна абсолютно безглузда. Оскільки в першій частині свого виступу Путін сказав: проблема Росії - не в тому, що нас хтось може захопити, завоювати, відняти в нас територію; проблема Росії - в нашій технологічної відсталості. У другій частині демонструється зброя, якою ми можемо знищити, розчавити, розгромити саме тих, хто нас не збирається захоплювати, хто на нас не збирається нападати і хто не є стратегічною проблемою для Росії, як випливає з першої частини.

Але зрозуміло, що ці маленькі протиріччя абсолютно ніякого значення не мають. А значення має те, що в першій частині я обіцяю, в другій - хвалюся. І те, й інше вам має подобатися. Це перший посил Путіна, звернений абсолютно не до американців, не до жителів штату Флорида, яких ми цими «Сарматами» можемо знищити, а виключно до своїх виборців.

Передвиборчий виступ безглуздий. Тому що, якби Путін взагалі нічого не сказав, то результат так званого голосування був би рівно той самий. І не тільки в тому плані, що Путіна, звісно, виберуть 18 березня, але навіть за цифрами. Я думаю, що своїм виступом він нічого не додав ні до свого рейтингу, ні до числа тих, хто прийде голосувати. Але ритуал є ритуал. Собчак випліскує склянку води в обличчя Жириновському, Путін випліскує «Сармат» в бік Флориди - у кожного свої виборчі технології.

Друга відповідь про сенс заяви: це звернена не тільки до російського виборця, але й, дійсно, до наших нешановних західних партнерів. Ви нам санкції, ви наших спортсменів не пускаєте на Олімпіаду, ви з нами розмовляєте як з якимись ледь не кримінальниками, світовими агресорами? Так отримайте у відповідь! Отримуй, фашист, гранату! Тобто це гра на піар-агресію, піар-підвищення ставок, піар-гонку озброєнь.

І третя відповідь: це не тільки піар-гонка озброєнь, а й спосіб психологічно тиснути на «жалюгідні та боягузливі» європейські еліти. Це надія на те, що європейці при вигляді цього ролика затремтять, полізуть під стіл і будуть жалібно скиглити, звертаючись до мами Меркель і тата Макрона: захистіть і врятуйте нас, домовтеся з ним, заспокойте його, нехай він не розмахує своїми «Сарматами» .

Я думаю, можливі три цих посили, які абсолютно не виключають один одного.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: