Якщо росіяни проголосують в Україні, Порошенка всі вважатимуть блазнем

Порошенко тепер просто зобов'язаний заборонити проведення виборів до Держдуми РФ на території нашої країни

Теоретично, мабуть, можна поставити Нацгвардію і поліцію перед російськими консульствами, посольством, перевіряти документи і не пускати людей для голосування. Можна таким чином спровокувати черговий скандал. Але мені здається, це буде абсолютно безглузда піар-акція, яка навіть теоретично нічого не зможе дати Україні. Хіба що привід для обміну брутальною лайкою з боку нашого та вашого МЗС. Що стосується західних політиків, то я думаю, що це не додасть симпатій Україні. Хоча формально вони, напевно, нічого заперечити не зможуть. Думаю, що в західних політиків взагалі жодної реакції на це не буде – це ваша внутрішня двостороння справа, робіть, що хочете, грайтеся в своїй пісочниці, кидайте одне в одного пісок або ще що-небудь. Або ж це буде реакція такого, м'яко кажучи, здивування.

Що стосується звернення української Верховної Ради до парламентів інших країн про визнання нелегітимності виборів до Держдуми через їх проведення в анексованому Криму, то погляньмо, парламенти яких країн можуть підтримати цей заклик? Теоретично, може, прибалтійські і не визнають, тому що Крим, Донбас і так далі. З іншого боку, я не думаю, що навіть у Прибалтиці громадянам Росії заборонятимуть приходити до посольства і голосувати. Це буде такий грандіозний скандал, який прибалтам абсолютно не потрібен. Не варто забувати, що величезна стаття доходів країн Прибалтики – це транзит нафти, це багаті росіяни, які там живуть, купують нерухомість, нарешті просто російські туристи. Тому поскандалити в парламенті – так, це річ непогана. Але реально перекривати комусь кисень, я думаю, жодна прибалтійська країна не стане.

Понад те, не думаю, що і сама Україна піде на такий крок. Хоча, начебто, після таких слів у Порошенка іншого виходу немає, бо якщо громадяни Росії, котрих, як я розумію, в Україні чимало, прийдуть до консульства і посольства і спокійнісінько проголосують, тоді Петро Порошенко виглядатиме, ви мені вибачте, блазнем гороховим у власній країні. В Україні, про Росію я навіть не кажу, на нього показуватимуть пальцями і казатимуть: «Ну, хто ж ти? Безвідповідальний базіка!» Тож тепер у нього немає жодних інших можливостей, крім того, щоб поставити при вході поліцію і заборонити людям голосувати. Але це викличе захват у Росії, ці кадри показуватимуть по російському телебаченню, а якщо де-небудь виникне бійка, то й поготів.

Чи можна говорити про якусь жорстку реакцію з боку Росії? Ну якою може бути ця реакція? Водневу бомбу, чи що, скинуть на Київ? Звісно, з’явиться гнівна заява МЗС РФ, будуть грубі реакції з двох боків. Держдума наразі нічого заявити не може, оскільки на даний момент вона не існує (через підготовку до виборів). Але на першому ж своєму засіданні у неї, природно, буде завдання ухвалити відповідну резолюцію. Які ще можуть бути дії? Підійдуть, наприклад, якісь люди до посольства України в Москві, закидатимуть його різним сміттям. Очевидна дія у такій ситуації можлива тільки одна – розрив дипломатичних відносин. Однак жодна з країн на цей крок не йде. І врешті-решт все це перетворюється на абсолютно безглуздий фарс. Залишається лише руками повітря місити.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: