Михайло Рябець Історик, суспільствознавець

Референдум - це стара гра, в яку грають ті ж політики

Шановні друзі! Щиро вітаю Вас із річницею народного волевиявлення!

Шановні друзі! Щиро вітаю Вас із річницею народного волевиявлення!

Впродовж кількох останніх місяців в політичному середовищі, парламенті, ЗМІ та й в суспільстві активно обговорюється питання щодо можливого ініціювання владою Всеукраінського референдуму з метою освячення народом змін до чинноі Конституціі Украіни, нібито вигідних і вкрай потрібних Президентові та його оточенню. Особливо ця дискусія набула актуальності після ухвалення новоі редакціі Закону про всеукраінський референдум Верховною Радою Украіни минулого скликання, майже в останні дні своєі діяльності.

Разом з тим, хотів би нагадати усім Вам про те, що 16 квітня, минуло тринадцять років із дня проведення в Украіні Всеукраінського референдуму за народною ініціативою на який було винесено чотири питання:

1. Чи підтримуєте Ви пропозиціі про доповнення статті 90 Конституціі Украіни новою третьою частиною такого змісту:

«Президент Украіни може достроково припинити повноваження Верховноі Ради Украіни, якщо ВРУ протягом одного місяця не змогла сформувати постійно діючу парламентську більшість або у разі незатвердження нею протягом трьох місяців підготовленого і поданого в установленому порядку Кабінетом Міністрів Украіни Державного бюджету Укрвіни»?

яка б установлювала додаткові підстави для розпуску Президентом Верховноі Ради Украіни.

2. Чизгодні Ви з необхідністю обмеження депутатськоі недоторканності народних депутатів Украіни і вилученням у зв'язку з цим частини третьоі статті 80 Конституціі Украіни:

«Народні депутати не можуть бути без згоди Верховноі Ради Украіни притягнені до кримінальноі відповідальності , затримані чи заарештовані»?

3. Чи згодні Ви із зменшенням загальноі кількості народних депутатів з 450 до 300 і пов'язаною з цим заміною у частині першій статті 76 Конституціі Украіни слів «чотиристо п'ятдесят» на слово « тристо», а також внесення відповідних змін до виборчого законодавства?

4. Чи підтримуєте Ви необхідність формування двопалатного парламенту в Украіні, одна з палат якого представляла би інтереси регіонів Украіни і сприяла б іх реалізаціі, та внесення відповідних змін до Конституціі Украіни і виборчого законодавства?

Народ Украіни підтримав усі чотири питання винесені на референдум, проте відповідні зміни до законодавства так і не було внесено Верховною Радою, незважаючи на те, що процедуру імплементаціі відповідних змін до Основного Закону, підтриманих народом, було чітко визначено відповідним Рішенням Конституційного Суду.

Я навмисно повторив питання, що виносились на референдум 13 років тому, оскільки за цей час у політичній риториці так нічого і не змінилося. Сьогодні ми, в котрий ,раз чуємо тіж самі гасла, що лунають звідусіль: від влади і від опозиціі. Нічого не змінюється! А знаєте чому? Та тому, що майже двадцять років при владі на 80 відсотків і одні і тіж політичні фігури на усіх рівнях.

Тож ,може варто вже задуматися мудрому народу Украіни і не меблі змінювати у владних кабінетах, а іх «господарів»! Причому усіх! І тих хто при владі і тих хто в опозиціі! Адже вони тільки місцями у цих кабінетах міняються час від часу.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: