Остап Семерак Міністр Кабінету міністрів

Про перспективу візової лібералізації з ЄС

Це питання має серйозний суспільний резонанс та перебуває в числі пріоритетних питань української влади.

Це питання має серйозний суспільний резонанс та перебуває в числі пріоритетних питань української влади.

Сьогодні у Києві завершує роботу чергова місія ЄС, яка здійснює моніторинг виконання Україною ІІ фази виконання плану візової лібералізації.

Останнього тижня ми чули багато публічних заяв про перспективу у цьому питанні. Не всі були позитивні. Проблема набуває серйозної політичної ваги. І чим ближче до Ризького самміту тим більше буде інсценуацій.

З огляду на це:

Перше. Україна має ставити амбітні завдання, але казати правду громадянам. Їх очікування мають бути реальними. До самміту ми можемо отримати позитивний висновок ЄК. Позитивне рішення Європейської ради є мало імовірне. Але навіть після такого рішення громадяни мають чути від влади, що фактичне скасування віз можливе з початку 2016 року.

Друге. Є сильна політична воля в ЄС спростити візовий режим для Украіні. Про це свідчить Резолюції ЄП, Рекомендації ПКА для ЄК, заяви європейських лідерів, які я чув, у тому числі вчора в Берліні під час ратифікації Угоди про асоціацію Бундестагом, від канцлера Меркель та міністра Штайнмаєра та інших. Це підкріплює позитивний для ЄС досвід поведінки молдован після скасування віз для них.

Третє. Закликаю всіх припинити розхитувати ситуацію і вимагати "кращого". Це створює негативний шум та підсилює голос проросійський "любих друзів" України.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: