Тетяна Слюз Народний депутат Украиїни (ВО «Батьківщина»)

Бюджет-2014. Прості маніпуляції

«У проекті бюджету-2014 року збільшено фінансування на МВС», - такі повідомлення вже доводилось чути.

«У проекті бюджету-2014 року збільшено фінансування на МВС», - такі повідомлення вже доводилось чути. Але не правда. Справа в тім, що цього року головний розпорядник державних коштів звів фінансування МВС і Державної прикордонної служби до одного рядка. Минулого року все було подано окремо. Така ж ситуація з Міносвіти. На нього теж не виділено додаткових коштів. Хоча на перший погляд здається, що це так. Річ у тому, що від міністерства агрополітики ряд вищих навчальних закладів перейшло в підпорядкування Міносвіти. Тому коли кажуть, що збільшили фінансування на освіту – звичайна маніпуляція.

В проекті Бюджету-2014 є завищені показники фінансування: запозичення, які уряд проводить, щоб покрити дефіцит бюджету, погашення боргів, і кошти від приватизації майна. Від приватизації майна Уряд хоче дуже велику цифру – 17 млрд. гривень. Я вважаю, що це нереальна цифра. Давайте порівняємо із бюджетом 2013 року, то за 11 місцяв цього року від приватизації надійшло майже 1 млрд гривень з 10 млрд гривень запланованих.

Ніколи не буде виконана цифра доходів держбюджету - 392 млрд гривень. 40-50 млрд не надійде. У нас також завищена цифра державних видатків – 407 млрд гривень. За 11 місяців цього року видатки державного бюджету складають із загального фонду 318 млрд, тому збільшення видатків це нереально й неетично.

Згідно нового бюджетного кодексу, який вступив в силу з січня 2011 року, Уряд має право без народних депутатів робити перерозподіл бюджетних видатків. Мається на увазі, що з однієї бюджетної програми чи двох, чи трьох, на свій розсуд вони роблять «перекидки» протягом бюджетного року. І такий фінансовий «загашник» влада запланувала собі і на 2014 рік.

Космічна галузь в Україні вважається пріоритетом. Коли я побачила, що на розвиток космічної галузі видатки зросли, я зраділа, мовляв, ну, на решті. Але насправді збільшення відбулося не на розвиток космічної галузі, а за рахунок виконання боргових зобов’язань. У попередніх роках Державна космічна агенція брала кредити під державні гарантії, і в 2014 році настає тремін їх сплати.

Ми ще довго будемо «фінансувати» Держагентство з Євро- 2012. Я була здивована, коли дізналася, що після проведення влітку цього чемпіонату, агенція взяла в грудні того ж року новий кредит під державні гарантії! І знову ж виплачувати цей борг треба у 2014 році. Це 460 млн гривень.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: