Вадим Денисенко Журналіст, бізнесмен

Путін розриває газовий контракт. Що це означає?

Володимир Путін

Це типова передвиборча історія із розряду піднімання з колін

Заява Газпрому про початок розриву транзитного договору з Україною - це типова російська реакція, суть якої зводиться до знаменитої фрази Островського «да не достанься же ти никому». Економічного сенсу в цій історії просто нема і його не потрібно шукати.

Що насправді стоїть за цим всім?
Перш за все лють від програшу в Стокгольмі і бажання підняти ставки в торгах з Європою за газогін Північний потік-2. По-друге, це типова передвиборча історія із розряду піднімання з колін. І нарешті - це просто блеф.

Чому це блеф? Та тому, що зараз, в період гострих холодів, Газпром навряд чи відключить Європу від газу. А якщо відключить може навіки поховати Північний потік-2. Бо з таким несподіваним партнером ніхто не захоче мати справу.

Отже, що буде далі? В наступні кілька днів Газпром справді зменшить прокачку газу і частина Європи відчує на собі холод. Далі європейці поїдуть в Москву і після кількаденних переговорів росіяни «змилостивляться» і почнуть качати газ. Мотивація проста - ми (росіяни) за європейців, які не повинні страждати від українців.

Далі наступить потепління і питання перестане бути настільки загрозливим.

Є інша історія - вона полягає в тому, що росіяни справді можуть в 2019 році різко зменшити транзит через Україну. І це загрожує всім нам величезними збитками. І тут нам потрібно вже зараз думати де і як закуповувати газ і кидати максимум ресурсів на запуск нових свердловин і альтернативних видів палива.

Окрім того, варто знати ще один момент. Ні для кого не секрет, що нинішнє керівництво НАК думає над приватизацією (концесією) ГТС і укргазвидобуваня. І власне підняття ціни для населення - це одна із стратегій компанії. Завдяки цій ціні, компанія стає надприбутковою і привабливою для інвесторів, які і мають домовитися з росіянами про відновлення транзиту. Це не можуть не знати в Кремлі і сьогоднішній демарш, це, в тому числі, і бажання зіграти в цю гру і стати не спостерігачем, а гравцем на цьому полі. Простіше кажучи, визначити інвестора для майбутньої приватизації.

Тому, зважаючи на всі ці фактори, важливо справді прикрутити трошки батареї, розуміти, що зараз ціна на газ в Європі різко зросте і об‘єднатися елітам всередині країни. Бо без останннього нам буде неймовірно складно пройти наступні півтора місяці до настання тепла.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: