Віктор Ющенко Президент України (2005-2010)

Валютний курс. Як не наварити лиха?

Скажіть, будь ласка, якщо ви десять раз на день будете повідомляти, що гривня не має перспектив стабільності, то з великою ймовірністю, можу вам сказати, в кінці-кінців ви наварите собі лиха.

Нацбанк буде стверджувати, що сьогодні підстав для стрибка долару немає, і він буде правий. Переживали і гірші часи. Але слабкість в сьогоднішній ситуації, мені так здається, починається з верхніх кабінетів в державі. Потрібно, щоби всі говорили одним голосом. Всі повинні стати на одну барикаду. Всі політики: і влада, і так звана опозиція. Всі повинні говорити одне і те саме.

Бо ми говоримо не просто про один із символів України, ми говоримо про річ, яка формує вашу стабільність, вашу заможність, а ми робимо навпаки. Тому не треба спекулювати зараз.

Я не чую діалогу сьогодні. Знаєте, я не так часто користуюся новинними сайтами, але ті коментарі, в тому числі, які я чув, це невігластво. З такими коментарями, якщо вони будуть продовжуватися днів сім, відверто скажу, люди їм більше повірять, ніж будь-яким заявам центрального банку чи міністра фінансів.

Я говорив з керівником групи радників Валерієм Олексійовичем Литвицьким і думаю, буду говорити з Головою Національного банку. Але, мені здається, що на 90%, все залежить від вулиці Грушевського, від Кабміну. Його політика така, щоб ті очікування і прогнози, які я чую, і 8,4 і 8,9, а потім 9, можуть справдитись.

Я б все таки радив би владі більш аналітично формувати свою реакцію на такого роду провокації. Добре пояснювати, що є фактором коливань. А ми наповнилися слухами, чутками, потім вони перейшли в якісь версії, які ніхто не коментує. У нас щось подібне було, коли ми проводили грошову реформу в 1996 році. Чому я наполягав, що одною із умов проведення грошової реформи повинне бути попереднє оголошення про проведення в такому-то періоді грошової реформи. Це потрібно для того, щоб людина відчула, що з нею чесно грають: «Не метушіться, ми обміняємо все, що в тебе є і не по дискримінаційному курсу».

Інтерв'ю з Віктором Ющенком читайте на «Главкомі» найближчим часом

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: