Ірина Зайцева Директор Українського центру оцінювання якості освіти

Списати тести не вийде

Абітурієнти та працівники освіти наближаються до відповідального етапу

Абітурієнти та працівники освіти наближаються до відповідального етапу – зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року. 3 червня тестування розпочнеться з хімії. В цей час по школах будуть проходити випускні вечори, але ми не можемо змінювати графік, тож все буде іти за наміченим планом.

Деякі тести пройдуть у суботу, але інакше ми не встигнемо до початку вступної компанії. Закінчиться основна сесія 27 червня, і потім, з 4 по 11 липня відбудеться додаткова сесія для тих, хто з об’єктивних причин не зміг взяти участь в основній. Найбільша кількість абітурієнтів цього року складатимуть тести з української мови (98,2%), на другому місці математика (61,2%), не набагато менший відсоток складатиме іспит з історії України (61%). Багато тестів перекладено на мови нацменшин: російської, угорською, румунською, кримсько-татарською та польською мовами. Є й нововведення: якщо людина замовила тести іноземною мовою, то вона отримує лише один зошит, без українського перекладу. Раніше, якщо абітурієнт замовляв тест іноземною мовою, то він отримував 2 зошити: один - українською, а другий - тією мовою, якою замовляв. Але це економічно невигідно. Це дуже демократичне ставлення, якого немає у багатьох країнах світу, але така ситуація відображує мовний стан в Україні.

В Україні майже половина абітурієнтів планують використовувати заборонені засоби при тестуванні. Але вони при реєстрації власним підписом завірили заяву про те, що ознайомлені з правилами тестування.

Нажаль, в Інтернеті є пропозиції продати правильні відповіді на тести. Минулого року були випадки потрапляння відповідей в Інтернет, але вони були розміщені на сайтах не українських провайдерів, тож правоохоронні органи зробити з цим нічого не могли. Однак жодного витоку інформації на сьогодні не зафіксовано, тож про зміст тестів ми дізнаємося не раніше 11.00 в день проведення тесту. Але якщо витік інформації відбудеться і зміст якогось тесту буде відомий до початку тестування, ми готові вжити заходи: готові запасні варіанти тестів.

Багато запитань є стосовно того, що робити, якщо під час тестування абітурієнту стане зле, то при кожній комісії є медичний працівник, і якщо людині погано, то допомога буде надана вчасно. Окрім того, факт поганого почуття документально буде зафіксовано, що дасть підстави перенести здачу на додаткову сесію. Те саме стосується поганого самопочуття вдома: лікаря треба викликати обов’язково і зробити це до 11.00 – до початку тестування.

Минулого року було 328 900 учасників тестування, а в цьому році близько 322 000 учасника. На потреби Центру оцінювання якості освіти не вистачає 14,5 млн. грн., першочергово 6,8 млн. грн. Нажаль, ми не маємо позитивного рішення стосовно повного фінансування ЗНО 2013. Єдине, що заспокоює, це те, що в минулому році рішення про фінансування було прийнято в червні і ми встигли заплатити всім працівникам освіти, що брали участь в цій компанії, а зараз лише середина травня. Ми всі необхідні документи передали до Мінфіну, тож чекаємо. Цьогоріч для того, аби здійснити оплату працівникам нам необхідно 63,2 млн. грн , а наразі маємо лише 56,4млн. грн.

Якщо раптом фінансування не буде, і Верховна Рада не внесе зміни до бюджету щодо фінансування, то це суттєво погіршить імідж зовнішнього незалежного оцінювання.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: