СБУ заблокувала масштабний канал контрабанди лісу (фото)

СБУ заблокувала масштабний канал контрабанди лісу (фото)
СБУ заблокувала на Прикарпатті масштабний канал контрабанди лісу
фото: Управління СБУ в Івано-Франківській області

З початку року зловмисники переправили за кордон лісу та лісоматеріалів на понад 2 млн гривень

На Прикарпатті СБУ заблокувала великий канал контрабанди лісу. З початку року зловмисники переправили за кордон лісу та лісоматеріалів на понад 2 млн гривень. Про це повідомляє Управління СБУ в Івано-Франківській області.

Незаконну схему організував підприємець з Івано-Франківської області, який, незважаючи на легальний бізнес, налагодив ще механізм експорту в кілька країн нелегально вирубаної на території області деревини.

«Щоб легалізувати незаконно зрубаний ліс, підприємець скуповував використані товарно-транспортні накладні для їхнього повторного використання. На підставі цих накладних отримував сертифікат про походження деревини, необхідний для її продажу за кордон. В ході огляду вантажу, який ділок намагався експортувати через Одеський порт, правоохоронці виявили чергову партію лісоматеріалів хвойних порід, задекларовані характеристики яких не відповідають супровідним документам», – йдеться в повідомленні.

У приміщеннях деревообробних цехів, що належать підприємцю, та за місцем його проживання в ході обшуків вилучили деревину без підтверджуючих документів про її законне походження, чорнові записи та документи, що підтверджують незаконні експортні операції, банківські картки, які використовувалися для розрахунків з партнерами.

Планується повідомити підприємцю про підозру за ст. 201-1 (Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів чи пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, лісоматеріалів необроблених, а також інших лісоматеріалів, заборонених до вивезення за межі митної території України) КК України.

До слова, суд покарав за службову недбалість майстра лісу Верховинського лісництва в Івано-Франківській області, призначивши рік виправних робіт. Чоловік мав обов’язок охороняти ліс, робити обходи, щоб захистити дерева від самовільних рубок. У 2021 році під час перевірки виявлено незаконну рубку 14 сироростучих дерев породи ялина. Шкода довкіллю оцінюється у 123 тис. грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: