Суд скасував головний доказ НАБУ у справі «Трейд Коммодіті» - Касько

Суд скасував головний доказ НАБУ у справі «Трейд Коммодіті» - Касько
Віталій Касько

Це був головний доказ у справі розкрадання палива Міністерством оборони

Київський окружний адміністративний суд скасував акт Державної аудиторської служби, на якому побудовані звинувачення НАБУ на адресу Міноборони у завданні державі збитків при закупівлі палива у компанії «Трейд Коммодіті». Про це повідомив адвокат одного з інвесторів компанії, екс-заступник генерального прокурора України Віталій Касько в ефірі телеканалу Newsone.

За словами адвоката, розслідування НАБУ будувалося на цьому акті Держаудитслужби. Міноборони документ оскаржило, а Окружний адмінсуд скасував акт, визнавши його незаконним та необґрунтованим.

Касько відзначає, що тепер «фундамент звинувачення зруйнований».

«За цією угодою між міністерством та компанією «Трейд Коммодіті» ситуація досить проста: відбувалися торги по закупівлі палива, перемогла згадана фірма, яка дала найнижчу на той момент ціну. Але на світовому, і на українському ринках зростають ціни. Закон України «Про публічні закупівлі» в таких випадках дозволяє за домовленістю сторін змінювати ціни: учасники угоди сідають за стіл переговорів, домовляються про нову вартість угоди, після чого надходить пальне», - розповів адвокат.

Захисник відмітив, що навіть після укладення додаткових угод з Міноборони, ціни на паливо від «Трейд Коммодіті» виявилися найнижчими на ринку державних закупівель. 

Нагадаємо, 11 жовтня  стало відомо про затримання заступника міністра міністра оборони через масштабні розкрадання державних коштів під закупівель пального на потреби Збройних сил України. Журналісти дізнались, що детективи НАБУ затримали  заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Ігоря Павловського.

Холодницький під час брифінгу стосовно розкрадання 150 мільйонів гривень у Міністерстві оборони повідомив, що антикорупційна прокуратура працює над тим, щоб повернути ці гроші державі.

12 жовтня НАБУ повідомило про підозру ще 2 чиновникам Міноборони у розтраті державних коштів при закупівлі палива.

Сторона обвинувачення просила для заступника міністра арешт або 75 мільйонів гривень застави,  для директора Департаменту держзакупівель – арешт або 8 мільйонів гривень застави.

Також відомо, що компанія партнера нардепа Грановського фігурує у справі про розтрату в Міноборони. Мова йде про минулорічний тендер, на якому перемогу здобула компанія «Трейд Коммодіті» пов’язана із бізнесменом Андрієм Адамовським. У компанії «Трейд Коммодіті» заявили, що готові допомагати слідству НАБУ.

Пізніше стало відомо, що «Трейд Коммодіті» буде захищати Віталій Касько.

20 жовтня Вищий госпсуд зобов’язав Міноборони повернути ТОВ «Трейд коммодіті» 8,19 мільйона гривень банківського зобов’язання за одним із договорів постачання пального для армії, перевіркою якого займаються НАБУ та САП.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: