Компанія партнера нардепа Грановського фігурує у справі про розтрату в Міноборони

Компанія партнера нардепа Грановського фігурує у справі про розтрату в Міноборони
Андрій Адамовський та його бізнес-партнер Олександр Грановський

Мова йде про минулорічний тендер, на якому перемогу здобула компанія «Трейд Коммодіті» пов’язана із бізнесменом Андрієм Адамовським

Детективи НАБУ спільно із працівниками Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 11 жовтня затримали двох високопосадовців Міністерства оборони. Їх підозрюють у розтраті понад 149 мільйонів гривень під час закупівлі пального для армії.

Як стало відомо Insider, затримано заступника міністра генерал-лейтенанта Ігоря Павловського та директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів міністерства Володимира Гулєвича.

Мова йде про минулорічний тендер, на якому перемогу здобула компанія «Трейд Коммодіті» пов’язана із бізнесменом Андрієм Адамовським – давнім партнером впливового народного депутата Олександра Грановського. Внаслідок подальших махінацій, договори були відкориговані і ціна на пальне для військових виросла в середньому на 16%.

«Трейд Коммодіті» заявила, що відбулось коливання курсу на ринку. Внаслідок цього було укладено додаткові договори, де 70 тисяч було зменшено на 8 тисяч тон, що складає 149 мільйонів гривень», - пояснив співрозмовник у правоохоронних органах.

Слідство вважає, що, відповідно до встановлених під час досудового розслідування фактів, службові особи Міністерства оборони України за попередньою змовою з представниками комерційного підприємства вчинили злочин, передбачений ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

За інформацією видання, по цій справі проходять 6 посадовців міністерства оборони, двох з яких вже затримали на робочому місці. Для них САП проситиме арешт із заставою. Вже в лютому прокуратура збирається передати справу до суду.

«Роль замміністра Павловського у цій схемі зводилася до контролю за «відкатами». Обшуки також проходять і у «Трейд Коммодіті», але вони встигли втекти. Справа велася так довго через те, що 5 місяців чекали на результати експертизи», – розповіло виданню поінформоване джерело.

Компанія «Трейд Коммодіті», яка стала учасником корупційної схеми, вже не вперше потрапляє у поле зору правоохоронців та журналістів.

За два з половиною роки участі у державних тендерах компанії вдалось виграти підряди вже на 6,87 мільярдів гривень – це чи не найвищий здобуток приватнних фірм в історії українських держзакупівель. Найбільшими замовниками її продукції виступають НАЕК «Енергоатом», ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», ПАТ «Укрзалізниця», морські торгівельні порти та військові.

Офіційно «Трейд Коммодіті» із статутним капіталом 7400 гривень належить Вадиму Майко з міста Кам’янське (колишній Дніпродзерджинськ). Проте в інтерв’ю «OilNews» очільник Держрезерву Вадим Мосійчук розповідав, що коли у компанії виникли проблеми: поставлене нею паливо почало розшаровуватися у резервуарах, вирішувати їх прийшов особисто бізнесмен Андрій Адамовський.

За інформацією видання «Наші гроші», компанія фігурувала щонайменше у двох кримінальних провадженнях за ухиляння від сплати акцизу та формування податкового кредиту через фіктивні фірми.

Справу за мотивами постачання неякісного бензину для Держрезерву веде Нацполіція.

Раніше нардеп Сергій Лещенко розповідав про широкі зв’язки «Трейд Коммодіті» і серед політичних еліт.

«За цією компанією стоїть Адамовський, який є бізнес-партнером (народного депутата Олександра) Грановського – головного смотрящего за СБУ, за прокуратурою і за судами в Україні», – запевнив він.

Сам Грановський у коментарі Українській правді спростував свою причетність до справ «Трейд Коммодіті».

«Мій коментар буде дуже простим: Я не маю жодного стосунку до цієї компанії, більше того, не розумію, чим вона займається. Якщо треба, я готовий допомогти слідству розібратися у справі, але я ніяк не пов'язаний з діяльністю цієї компанії. Тому це питання не за адресою. Я з таким самим успіхом можу коментувати діяльність NASA чи ветеринарної служби Білорусі. Про них я знаю стільки ж, як і про цю компанію», - додав нардеп.

Зазначимо, що сьогодні стало відомо про затримання заступника міністра міністра оборони через масштабні розкрадання державних коштів під закупівель пального на потреби Збройних сил України. Журналісти дізнались, що детективи НАБУ затримали  заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Ігоря Павловського.

Холодницький під час брифінгу стосовно розкрадання 150 мільйонів гривень у Міністерстві оборони повідомив, що антикорупційна прокуратура працює над тим, щоб повернути ці гроші державі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: