Боротьба за збереження Поштової площі: між активістами стався розкол?

Боротьба за збереження Поштової площі: між активістами стався розкол?
Стародавня вулиця під Поштовою площею
Фото: Александр Яремчук

Анабелла Моріна вийшла з групи активістів, що відстоювали «Музей на Поштовій»

Засновниця громадського руху «Почайна», краєзнавець Анабелла Моріна заявила про свій вихід з групи активістів, що опікувались захистом «Музею на Поштовій». Відповідну заяву вона оприлюднила у себе на Facebook.

«Я прийняла рішення. Я виходжу з групи «Музей на Поштовій», - написала вона.

Моріна написала, що вихід із групи активістів не означає її відмову від адвокації створення на Поштовій площі музею

«Це не означає, що залишаю тему захисту історичного місця і значення Поштової площі, як місця літописних подій хрещення Київської Русі-України. Науково-практичну конференцію ми проведемо. Сакральне місце у Києва буде», - висловила впевненість вона.

Нагадаємо, напередодні Інститут археології несподівано спростував висновки Інститутів історії, філософії та джерелознавства щодо історичного значення місця, де мають звести торговий центр.

В Інституті археології при Національній академії наук заявили, що об’єкти та артефакти, знайдені під час археологічних розкопок на Поштовій площі в Києві, дійсно мають стосунок до культурної спадщини міста, але не є унікальними.

«Публічні заяви, що саме з цієї ділянки Подолу відпливала до Візантії княгиня Ольга та саме тут відбувався акт Хрещення Русі, є дилетантськими і не підтверджуються ані тогочасними писемними джерелами, ані здобутими на сьогодні археологічними свідченнями…», - йдеться в заяві Інституту.

Моріна вважає, що такі заяви Інститут археології робить для того, щоб дискредитувати роботу Центру археології Києва, який і проводив розкопки.

«До речі, в літописах немає місця, з якого відпливала Ольга. Є місце, на яке припливали до неї: древлянські посли під Боричів, візантійські посли - на Почайну», - додала краєзнавець.

Читайте також 

Битва за Поштову площу. Влада знайшла «правильних» археологів, які вже не бачать там нічого унікального

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: