Експерти розповіли, чи безпечно зараз вживати свіжу зелень

Експерти розповіли, чи безпечно зараз вживати свіжу зелень
За кількістю вмісту нітратів навесні лідирує рукола

Експерти радять вживати зелень навесні невеликими порціями

Навесні хочеться спробувати свіжі овочів і зелені. Але у багатьох виникає питання, чи безпечні вони зараз.

Найбільше нітратів накопичується в скоростиглих видах продукції, оскільки у них короткий вегетаційний період і всі фізіологічні процеси відбуваються дуже швидко, розповів доцент кафедри овочівництва і закритого грунту НУБіП Юрій Слєпцов в програмі «Якісне життя» на телеканалі «Київ».

За його словами, найбільш небезпечні навесні салат, шпинат, кріп, петрушка, редис, рання капуста. До речі, за кількістю вмісту нітратів лідирує рукола. Після неї йдуть коренеплоди - редис і морква, листова капуста, броколі, селера, цвітна і білокачанна капуста. Найбільш безпечні - картопля, брюссельська капуста, ріпчаста цибуля.

Але є і приємна новина: свіжі овочі та зелень в супермаркетах за вмістом нітратів, згідно з експертизою, не перевищують допустимі норми.

Втім, це не означає, що можна розслабитися. Через неправильне зберігання кількість нітратів у продукції збільшується, розповідає декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП Лариса Баль-Прилипко. Тому, наприклад, під час вибору зелені, слід звертати увагу на зріз рослини і тургор листя. Це підкаже, наскільки довго вона вже зберігалася.

Кількість нітратів візуально визначити нелегко. Тому Лариса Баль-Прилипко радить обирати плоди середньої величини. У томатах звертати увагу на стан плодоніжки. Якщо вона підсохла, значить, ці помідори вже не такі свіжі. Огірки слід вибирати, дивлячись на залишки квітки на кінчику. За їх станом можна визначити свіжість продукту.

Найбільше нітратів в огірках накопичується в зоні кріплення плоду до рослини (т.зв. задня частина). Її слід завжди обрізати перед вживанням. Також потрібно прибирати верхні листочки і качан у капусти. Там також найбільша концентрація нітратів. А редис видає себе корінцем. Якщо він сильно закручений, не слід брати. Це вірна ознака того, що в коренеплоді занадто багато нітратів.

А дієтолог Євгенія Розан радить вживати зелень навесні невеликими порціями і міксувати її, тобто брати різні види. А літнім людям і дітям взагалі не слід вживати ранні овочі та зелень, або в дуже малих кількостях.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: