Українцям обіцяють безкоштовну діагностику

Українцям обіцяють безкоштовну діагностику
Ілюстративне фото

У другій половині наступного року українці зможуть зробити безкоштовну діагностику за умови, що у них буде підписана Декларація з сімейним лікарем

Наступного року за рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця та інші обстеження платитиме Нацслужба здоров’я.

Міністерство охорони здоров’я анонсувало наступні етапи медреформи в Україні. У другій половині наступного року українці зможуть зробити безкоштовну діагностику за умови, що у них буде підписана Декларація з сімейним лікарем. Про це йдеться у газеті «Сегодня».

Якщо на діагностику направлятиме сімейний лікар, то безкоштовними будуть і візити до вузьких фахівців. Звичайно, до лікаря можна буде потрапити і без направлення терапевта, проте за консультацію треба вже буде платити гроші.

Платними будуть і послуги, що, наприклад, належать до сфери косметології.

Єдиний перелік платних послуг у лікарнях Міністерство охорони здоров’я обіцяє оприлюднити найближчим часом.

Ще МОЗ у 2019 році обіцяє електронні медкарти. Всі дані про здоров’я пацієнта будуть оцифровані. Через електронну картку можна буде отримати направлення до вузьких спеціалістів, рецепти на «Доступні ліки» (урядова програма, що дозволяє пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом другого типу отримувати бекоштовні ліки, - «Главком) і лікарняні.  «Щоправда все це стане реальністю, якщо всі лікарні в Україні матимуть комп’ютери», - додають у міністерстві.

У проекті бюджету на наступний рік на охорону здоров’я передбачено 92, 3 млрд. грн. На первинку з цих грошей піде 15,3 млрд. грн., на вторинку - два мільярди, а на екстрену медичну допомогу - мільярд гривень.  

Нагадаємо, 2 квітня в Україні розпочалася національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї». Українці можуть підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Обрати свого лікаря можна як у державних, так і у приватних медзакладах. Повний перелік послуг, які надає сімейний лікар, можна переглянути за посиланням.

Як повідомляв «Главком», станом на 29 липня майже 14 мільйонів українців обрали лікаря первинної ланки в ході загальнонаціональної кампанії «Лікар для кожної сім'ї».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: