Британський юрист: Позов проти «Вагнера» – лише перший кейс проти «машини Путіна»

Британський юрист: Позов проти «Вагнера» – лише перший кейс проти «машини Путіна»
1 листопада в англійських судах McCue Jury & Partners розпочала судову кампанія проти Пригожина і так званої групи Вагнера
Фото з відкритих джерел

Позови також будуть подані у США для реальних репарацій громадянам України

Після позову проти Пригожина та ПВК «Вагнер» британська юридична компанія McCue Jury & Partners планує подати позови проти терористів та Путіна у США для конфіскації активів країни-агресора та реальних репарацій громадянам України. Про це на брифінгу Києві повідомив її керівник Джейсон МакК’ю.

«Міжнародне товариство робить правильно, коли надає підтримку Україні. Але може та повинно зробити більше… Тому ми почали кампанію громадянського права та розслідування з метою отримання репарацій Україною від військової машини Путіна… Українська перемога неминуча, але мир без справедливості хиткий. А справедливість – це повні репарації», – заявив МакК’ю.

За його словами, з цією метою 1 листопада в англійських судах за поданням юридичної компанії McCue Jury & Partners була розпочата судова кампанія проти Євгена Пригожина і так званої групи Вагнера. Перший позов поданий від приблизно 150 тис. українців, які зараз перебувають на території Великої Британії. Але за прогнозами, кількість позивачів буде зростати, а розгляд цієї справи може зайняти 2-3 роки.

Далі аналогічні позови McCue Jury & Partners планує подати у США. Другий етап та нові позови будуть стосуватися заморожування та конфіскації російських активів для реальних репарацій Україні.

«Зараз це перший кейс, який доведе усьому світу, що «Вагнер» – це терористи, у змові з ними Путін вчиняє терористичні акти проти українського народу. Світ знатиме, що «Вагнер» – це терористичні найманці, а Путін фінансує тероризм. «Вагнер» – це лише перша ціль. Із залученням адекватних ресурсів ми очікуємо на появу нових таких справ. Хоча перший кейс – дуже символічний, бо терористична загроза «Вагнера» зростає, його вплив виявляють по всьому світу – в Ірані, Сирії, скрізь, де Путін використовує «Вагнер». Орди «Вагнера» треба зупинити зараз біля воріт Європи. Я обіцяю, що ця кампанія не буде зупинена ніколи», – наголосив МакК’ю.

Він закликав переселенців та постраждалих від війни українців передавати усю інформацію до його юридичної компанії та до фірм-партнерів, які готові зв’язатися з громадянами та оформити від їх імені нові позови.

«Це не політичний хід, мова йде про права людей. У нас 30-річний досвід такої роботи. Ми ініціювали схожі справи по всьому світу. Зараз ми звернулися до Уряду України, щоб залучити ще більшу кількість людей до цієї кампанії», – додав юрист.

Нагадаємо, США внесли приватну військову компанію «Вагнер» до списку організацій, які викликають занепокоєння у сфері свободи віросповідання.

Як заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу, Російські найманці з приватної військової компанії «кухаря Путіна» Євгена Пригожина скоїли величезну кількість воєнних злочинів і в Україні, і в Сирії та інших конфліктах. Європа має ставитися до неї так само, як до ІДІЛ. За причетність до діяльності чи фінансування ПВК «Вагнера» необхідно передбачити кримінальну відповідальність, а спонсорам чи найманцям цієї терористичної організації потрібно заборонити в'їзд у ЄС та заморозити їхні активи.

У той же час Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що російська влада просуватиме паралельні військові структури Кадирова та Саркісяна для зниження впливу Пригожина.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: