Кучма відвідав Станицю Луганську, де відбувається розведення військ

Кучма відвідав Станицю Луганську, де відбувається розведення військ
Леонід Кучма у Станиці Луганській
Фото: пресслужба президента України

Головною метою візиту є оцінка стану справ безпосередньо на лінії зіткнення в районі Станиці Луганської

Керівник української делегації в Тристоронній контактній групі «(ТКГ) Леонід Кучма відвідав Станицю Луганську, де відбувається розведення сил і засобів.

Голова ТКГ заявив, що збереження життів кожного українського воїна й кожного мирного мешканця прифронтових територій – один із найбільших і найпріоритетніших національних інтересів так само, як і територіальна цілісність, повідомляється на сайті президента України.

Як зазначається, головною метою візиту є оцінка стану справ безпосередньо на лінії зіткнення в районі Станиці Луганської, де, відповідно до рамкового рішення ТКГ, має бути завершене розведення сил і засобів.

«Твердо наголошую: Україна йтиме до миру, не втрачаючи жодного зі своїх національних інтересів. Збереження життів кожного українського воїна й кожного мирного мешканця прифронтових територій – один із найбільших і найпріоритетніших національних інтересів. Так само, як і наша територіальна цілісність», – сказав Кучма.

Згідно з рамковим рішенням, протилежна сторона повинна відійти за лінію, визначену Меморандумом від 19 вересня 2014 року, зокрема прибрати укріпну споруду поблизу української частини КПВВ «Станиця Луганська». У 2016 році НЗФ ОРЛО захопили цю територію всупереч Мінським домовленостям.

Кучма поспілкувався з українськими військовими, які несуть службу в зоні проведення ООС, прикордонниками, котрі працюють на КПВВ, та місцевими мешканцями й представниками місцевої влади. Він також підкреслив, що перебуває на Луганщині виключно як керівник української делегації в ТКГ. Кучма повідомив, що, відповідно до рішення Глави держави, на початку наступного тижня до Станиці Луганської приїде спеціальна урядова комісія, яка має визначити перелік соціально-економічних проблем цієї прифронтової території та окреслити шляхи їхнього вирішення.

Опівдні 26 червня у Станиці Луганській почалося розведення сил. Українські військові відійшли з однієї із позицій поблизу КПВВ "Станиця Луганська" в рамках відведення сторін від околиць Станиці Луганської.

27 червня спостерігачі ОБСЄ зафіксували біля Станиці Луганської відведення підрозділів і озброєння як Збройних сил України, так і бойовиків так званої «ЛНР».

Напередодні в ОБСЄ підтвердили розведення сил ЗСУ та бойовиків біля Станиці Луганської.

Раніше командувач операції Об'єднаних сил Олександр Сірський зустрівся з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ для обговорення питання розведення сил у Станиці Луганській. В ході зустрічі було домовлено, що розведення сил у Станиці Луганській відбудеться протягом трьох днів - з 26 по 28 червня.

Згодом у штабі Об’єднаних сил пояснили, як проходить розведення сил у Станиці Луганській.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: