Конфлікт навколо нового закону про освіту. Посол Угорщини звернувся до українців

Конфлікт навколо нового закону про освіту. Посол Угорщини звернувся до українців

Угорщина наполягає на тому, щоб Україна повернула все для національних меншин так, як було до ухвалення закону «Про освіту»

Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень вирішив пояснити українцям позицію Угорщини щодо наміру блокування європейського поступу України.  В інтерв’ю «Главкому» дипломат зауважив, що така погроза викликана проблемою із сьомою статтею Закону «Про освіту».  Та редакція закону, яка була ухвалена парламентом і підписана президентом, начебто не була ні з ким узгоджена. Найбільше угорське представництво в Україні хвилює звуження прав національної меншини отримувати освіту рідною мовою «порівняно з тим, як було раніше».

«До ухвалення закону діти з угорської національної меншини мали можливість навчатися рідною мовою, починаючи від садочка і до вузу, - говорить посол. -  Зараз навчання рідною мовою буде тільки у 1–4 класах, тобто у початковій школі. З 5-го класу пропонується змішане навчання двома мовами. Міністерство освіти і науки України наразі ставить наголос на імплементації цього закону. Отже, йдеться про звуження прав».

Кешкень наголошує, що Угорщина  хотіла б вести перемовини не про імплементацію, а про зміну статті сьомої. «Ми говоримо, що потрібно все повернути до того стану, який був у національних меншин до ухвалення цього закону», - зазначає він.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон «Про освіту». 25 вересня президент Петро Порошенко підписав цей закон.

Одним із пунктів закону «Про освіту» стала умова переведення шкільної освіти в Україні після початкових класів винятково на українську мову. Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Посол Угорщини Ерно Кешкень: Україні не треба так суворо ставитись до подвійного громадянства

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: